KuriózumEttől az “idősek otthonától” senki sem ódzkodna! Ugye még ma beköltöznél?

Ettől az “idősek otthonától” senki sem ódzkodna! Ugye még ma beköltöznél?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Japánban csoda hangulatos manóházakban éldegél két nyugdíjas hölgy, méghozzá olyan körülmények között, hogy rögtön megirigyeltük őket. A Tokiótól 185 km-re lévő, az erdő közepén lévő kis csúcsos házacskákat az Issei Suma tervezőiroda álmodta meg.

A végeredményt mindent felülmúl: a kívülről hangulatos, rögtön elbűvölő házak belül teljesen akadálymentesítve vannak, kényelmesek, modernek, és ráadásul úszómedence is tartozik hozzájuk. A csodaotthon 5 épületből áll, tökéletesen kiszolgálja minden igényét a két nyugdíjas korú hölgynek, akik a 60-as éveikben járva azon aggódtak, hogy idegenek fogják gondozni őket idős korukban.

Nobuko Suma és Sachiko Fujioka azért találta ki a Jikka (jikka=idősek otthona) projektet, hogy ők maguk, és más idős emberek is kényelmesen és boldogan tölthessék a nyugdíjas éveiket az erdő közepén. Már beköltöztek ugyan az új otthonukba, de még mindig aktívan folytatják régi munkájukat: idősek számára készítenek ételeket, Nobuko kenyeret és süteményt süt, Fujioka pedig az ételek főzésével foglalkozik.

A csúcsos tetejű 8 méter magas házak fából és betonból épültek, mindössze 100 négyzetméteren. A konyha óriási, ezt használják majd közösségi térként is, és mivel nincsenek lépcsők, könnyen lehet közlekedni kerekesszékkel is benne. Az épületeket úgy tervezték, hogy hatalmas ablakain rengeteg természetes fény szűrődjön be, mintegy kihasználva a fény és a napsütés gyógyító hatását.

A fürdőszobában található medence csigaház alakú, és egy rámpa segítségével akár kerekesszékkel is meg lehet mártózni benne.

Japánban a világ egyik legátfogóbb időskorú szociális támogatási rendszere működik, amelynek célja a családok terheinek csökkentése. Amikor a japán állampolgárok elérték a 65 évet, kérhetik a helyi önkormányzatnál, hogy végezzenek egy átfogó felmérést az igényeikről. Ezután egy speciális menedzser útmutatást ad nekik arról, hogyan lehetne legjobban kielégíteni igényeiket, az általuk biztosított költségvetés és a környéken elérhető szolgáltatások típusa alapján. Az ápolás túlnyomórészt közösségi alapú, és magában foglalja a nonprofit és magánszektorbeli szervezeteket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek