Készíts földbe vájt üvegházat, így akár télen is hozzájuthatsz friss zöldségekhez!

Ez a föld alatti üvegház a Walipini-típusú, amelynek elkészítése egyáltalán nem kerül nagy összegbe, mindössze 250-270 euróra lesz szükség, és akár a karácsonyi ünnepi vacsora során is tálalhatsz friss zöldségeket, mert a téli zöldségtermesztés sem jelent akadályt.

A fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó non-profit Benson Intézet egy kézikönyvet is kiadott, amelyben leírják az üvegház elkészítési és használati útmutatásait.

A Walipini-üvegház azért hasznos, mert a napközben begyűjtött hőt estére képes bent tartani, így a hőmérséklet a növények számára 24 órában, még télen is optimális lesz. A hideg hónapokban leginkább salátát, paradicsomot, káposztát, vagy brokkolit lehet termeszteni benne.

Figyelembe kell venni az üvegház mélységét, a tájolását és a szellőzést. Egy négyszögletes gödröt kell ásni, amelynek mélysége 2,5 méter kell legyen, az oldalak szélességei pedig akkorák lehetnek, amekkora terület rendelkezésre áll, vagy amennyit az illető képes megművelni.

Nagyon fontos, hogy olyan helyre kerüljön ez az üvegház, ahol szinte mindig süt a nap. Az üvegház hátánál egy vastagabb falat kell megépíteni, az elején pedig egy kisebbet. Az északi falnak magasabbnak kell lenni, mint a délinek, ami télen lesz jó, mert így az alacsonyabban járó napsugarak melege hatékonyabban tud csapdába kerülni, és bennmaradni a szerkezetben.

Az üvegház falai enyhén dőltek kell legyenek, tehát a tetején szélesebbek, majd ahogyan haladnak a falak lefele, úgy kell szűküljenek, ami azért fontos, hogy ne omoljon be a föld.

A tetőzetet vastag műanyag fóliával, vagy üveggel kell borítani, amit jó erősen kell rögzíteni, nehogy az elemek, a szél, a zuhogó eső, vagy a nehéz hó kárt tegyen benne. A talaj felszínén, az üvegház körül vízelvezető árkokat kell kiépíteni, mert a befolyó víztől becsúszhatnak az oldalsó falak. Az üvegház aljára, mielőtt elkezdődne a termesztés, érdemes kavicságyat kialakítani, ami a fölösleges vizet fogja levezetni.

Nyáron is használható ez az építmény, hiszen amikor odakint a napon 50 Celsius fok lesz, a föld alatt kellemes 30 fok fog uralkodni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.