KuriózumEgyre több az olyan túró és sajtféle, ami soha nem látott tejet!

Egyre több az olyan túró és sajtféle, ami soha nem látott tejet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egyre nagyobb problémát okoz a tej nélküli túró és sajt Romániában!

Romániában a tejtermelőket tömörítő országos szövetség elnöke, Claudiu Franc a napokban azt nyilatkozta, hogy a legtöbb nagyáruházban, boltban kapható túrókészítmények többsége soha nem látott tejet.

Ezeket a termékeket leginkább növényi olajokból, – amilyen a pálma-, vagy szójaolaj, – állítják elő, és jóval alacsonyabb áron tudják így értékesíteni, szemben a tradicionális receptek alapján, igazi, hazai tehéntejből készült termékekkel.

Franc arra igyekszik felhívni a közvélemény és döntéshozók figyelmét, hogy az olcsó, tejet esetleg csak nyomokban tartalmazó készítmények egyre nagyobb arányban vannak jelen az üzletek polcain.

Emlékeztetett: 1 kg sajt előállításához 5-7 liter nyers tejre van szükség, ezért egyszerűen képtelenség, hogy vannak olyan sajtok, túrók amelyek 2-3 euróért megvásárolhatók, de ezekben biztosan egy csepp tej sincsen.

Claudiu Franc azt javasolja a hatóságoknak, hogy minden tejterméken tüntessenek fel legalább négy dolgot: a tej származási országát, a felhasznált friss tej mennyiségét, a felhasznált feldolgozott tejtermék mennyiségét (például tejpor esetén), és azt, hogy a készült termék hány százalékban tartalmaz tejet.

És természetesen az is elvárás lenne a romániai tejtermelők szerint, hogy a hatóságok a hazai készítésű termékek számára teremtsenek kedvezőbb feltételeket, akár tájékoztató kampányok formájában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek