A 2020-as évek egyik legfontosabb gasztronómiai trendje a hagyományos búzaliszt kiváltása a gyümölcsökből és zöldségekből származó gluténmentes alternatívákkal. Mandulaliszt, kókuszliszt, sőt még almaliszt is egyre gyakrabban vásárolható manapság. Ebben az évben aztán egyre több ember kezdte el használni a banánlisztet.

Ez a közönséges gyümölcs már szupersztárnak bizonyult a gasztronómia szempontjából, mivel chips vagy akár vegán fagylalt alapjaként is elérhető napjainkban.

De hát akkor miért ne használnánk fel más ételek elkészítése során is?

Mi is az a banánliszt?

Ahogy a neve is sugallja, ez egy lisztszerű anyag, mely az éretlen zöld banánból nyerhető.

“Úgy kaphatunk banánlisztet, ha összegyűjtjük a banánokat, amikor még zöldek, majd lassan elkészítjük, finom porrá aprítva.” – magyarázza egy amerikai gyártó.

Milyen táplálkozási előnyei vannak a banánlisztnek?

Táplálkozási szempontból Dr. Malena Perdomo szerint, számos előnye van annak, aki a klasszikus liszt kiváltására választja a banánlisztet.

“Rosttartalma rendkívül nagy és tele van káliummal, így ezek a tápanyagok automatikusan bekerülnek az elkészített ételeinkbe. A banánlisztnek alacsony glikémiás indexe van, mivel ezt a zöld banánból nyerik ki. Csak az érést követően kezd a banán nagyobb mennyiségű cukrot tartalmazni.” – magyarázza az orvos.

“A zöld banán rezisztens keményítőt tartalmaz, amely úgy működik, mint egy probiotikum, táplálja a jó baktériumokat a bélben és fenntartja a béltraktus egészségét.” – teszi hozzá a szakértő.

“Mivel nem tartalmaz glutént vagy dióféléket, ételallergiások számára is megbízható alapanyagot jelent.” – mondja Dr. Malena Perdomo.

Hogyan lehet összehasonlítani más gluténmentes lisztekkel?

A mandulaliszt és a zabliszt magasabb fehérje tartalommal rendelkezik, de nem tartalmaz probiotikumként működő keményítőt. Míg a banánliszt káliummal rendelkezik, addig a mandulaliszt gazdagabb E-vitaminban, a hajdina lisztnek és a kölesének pedig nagyobb a vastartalma.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.