KuriózumEgy orvos a saját kísérleti kezelését alkalmazta az agydaganatára - Egy évvel...

Egy orvos a saját kísérleti kezelését alkalmazta az agydaganatára – Egy évvel később a betegség még nem újult ki

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy ausztrál orvos, Richard Scolyer a saját kutatásai alapján kezelte gyógyíthatatlannak minősített glioblasztómáját, ami olyan agresszív, hogy a legtöbb beteg kevesebb mint egy évig marad életben a diagnózist követően. Az 57 éves orvos esetében azonban bevált a kísérleti kezelés, és egy évvel az első kezelés után a rák még mindig nem újult ki.

Scolyer azt mondta, a legutóbbi MRI-vizsgálatok nem mutatták agydaganat jelét. „Hogy őszinte legyek, jobban izgultam, mint bármelyik korábbi vizsgálat miatt. Egyszerűen izgatott és boldog vagyok… nem is lehetnék boldogabb” – nyilatkozta a BBC-nek.

Scolyer az ország egyik legelismertebb orvosa, aki eredetileg a melanóma területén végzett kutatásai miatt szerzett elismerést.

Az ausztrál Melanoma Institute társigazgatójaként az elmúlt évtizedben az immunterápiával kapcsolatos kutatásai – amely a szervezet immunrendszerét használja fel a rákos sejtek megtámadására – világszerte jelentősen javították az előrehaladott melanómában szenvedő betegek kilátásait. A korábbi 10%-hoz képest, ma már a betegek körülbelül fele meggyógyul.

Georgina Long, Scolyer kollégája és barátja csapatával együtt ezt a kutatást használta az orvos agydaganatának kezelésére is. Long és csapata megállapította, hogy az immunterápia akkor működik a legjobban, ha gyógyszerek kombinációját alkalmazzák, még a daganat eltávolítására szolgáló műtét előtt. Így Scolyer lett tavaly az első agydaganatos beteg, aki műtét előtt kombinált immunterápiát kapott. Továbbá ő az első, aki a daganatának jellemzőihez igazított vakcinát is kapott, amely fokozza a rákot felismerő gyógyszerek hatását.

Az év eleji több hónapos nehéz kezelés után – amelyet epilepsziás rohamok, májproblémák és tüdőgyulladás nehezítettek meg- Scolyer azt mondja, most nagyszerűen érzi magát. „Jobban érzem magamat, mint évek óta bármikor” – mondta, hozzátéve, hogy visszatért rendszeres testmozgásához, a futáshoz is – naponta 15 km-t fut.

Fotó: Facebook/Professor Richard Scolyer

„Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az agydaganatom meggyógyult….. de jó tudni, hogy még nem tért vissza, így még van időm élvezni az életet a feleségemmel, Katie-vel és a három csodálatos gyerekünkkel” – magyarázta az orvos.

Scolyer és Long kutatásaink eddig eredményei azt mutatják, hogy áttörés küszöbén állhatnak, amely egy napon segíthet azon a becslések szerint 300 ezer emberen, akit évente világszerte agydaganattal diagnosztizálnak. Scolyer és Long korábban azt mondta, hogy a gyógyulás esélye „elenyésző”, de remélik, hogy a kísérleti kezelés meghosszabbítja Scolyer professzor életét, és hamarosan más agydaganattal küzdő betegek számára is elérhetővé válik.

Jelenleg egy tudományos cikken dolgoznak, amely részletesen bemutatja Scolyer professzor első kezeléseinek eredményeit, de Long rámutat, hogy még messze vannak egy jóváhagyott és szabályozott kezelés kifejlesztésétől.

„Rengeteg adatot gyűjtöttünk, hogy aztán megalapozzuk a következő lépést, hogy minél több emberen segíthessünk. De még nem tartunk ott. Arra kell összpontosítanunk, hogy megmutassuk, hogy ez a fajta kombinált immunterápiás megközelítés a műtét előtt nagyszámú embernél működik” – magyarázta Long.

Roger Stupp – az orvos, akiről a glioblasztóma kezelésének jelenlegi protokollját elnevezték – az év elején azt mondta a BBC-nek, hogy Scolyer professzor prognózisa meglehetősen „sötét”, és hogy túl korai lenne megmondani, hogy a kezelés működik-e. Hozzátette, hogy bár Scolyer korábbi eredményei „bíztatóak” voltak, szerette volna látni, hogy eléri a 12, esetleg 18 hónapot, mielőtt túlságosan izgatott lett volna az eredményeket illetően.

Scolyer elmondta, hogy már most büszke a kezeléssel kapott adatokra, és hálás a családjának és az orvosi csapatnak, amiért támogatták ebben a kíséreltben.

„Büszke vagyok a csapatra, akikkel együtt dolgozom. Büszke vagyok arra, hogy hajlandóak vállalni a kockázatot azzal, hogy elindultak ezen az úton. Ez némi reményt ad arra, hogy talán ez egy olyan irány, amelyet érdemes követni” – mondta.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek