KuriózumEgy nő orvoshoz ment, hogy megtudja, miért hízott 40 kilót 10 hónap...

Egy nő orvoshoz ment, hogy megtudja, miért hízott 40 kilót 10 hónap alatt – megdöbbentő diagnózist kapott

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy olaszországi orvosi rendelőben megjelent egy nő, aki arról panaszkodott, hogy az utóbbi időben sokat hízott – 10 hónap alatt körülbelül 40 kilót – emellett megnőtt a hasa és alhasi fájdalmai vannak. Ezek a tünetek általában terhességre utalnak, csakhogy a beteg 62 éves volt.

A nőnek az alhasi fájdalmon, a megnagyobbodott hason és némi légszomjon kívül nem voltak más tünetei, és minden elvégzett teszt normális értékeket mutatott.

Az orvosok úgy döntöttek, elvégeznek egy feltáró műtétet, hogy megnézzék, mi van pontosan a nő hasában. Amikor felnyitották, egy 39 kilogrammos daganatot fedeztek fel, amiről még egy tanulmányt is írtak.

A daganat akkora volt, mint négy nagy görögdinnye

A tüneteket egy nyálkás petefészek daganat okozta, ami a beteg bal petefészkéből indult ki, és a petefészekrák egyik ritka formája – az esetek körülbelül 2-3%-ban fordul elő. Ez lényegében egy folyadékkal telt, nyálkával borított tumor.

Az orvosok szerencsére egyetlen darabban el tudták távolítani, ami nagyon fontos a folyadékkal teli daganatok esetében. Egy 2019-es tanulmány szerint, ha ezek a daganatok műtét közben kifakadnak, az növelheti a betegség visszatérésnek kockázatát.

A daganat 50 centiméter átmérőjű volt és 39 kilót nyomott – vagyis körülbelül akkora volt, mint négy nagy görögdinnye.

A Chicagói Egyetem Rákkutató Központja szerint a nyálkahártya-daganatok hatalmasra nőhetnek, ezért általában korábban fedezik fel őket, mint a petefészekrák más típusait.

Szerencsére az első stádiumban diagnosztizált betegek túlélési aránya 90% vagy akár magasabb, ha a daganatot sikerül teljesen eltávolítani.

Az olaszországi beteg gyorsan felépült a műtét után, és öt nappal később hazaengedték a kórházból. 6 hónappal a műtét után tünetmentes volt, és a vizsgálatok nem mutattak ki rákra utaló markereket a nő vérében.

A petefészek daganatok mérettől függetlenül veszélyesek lehetnek

Az orvosi szakirodalomban nagyobb petefészek daganatokról is számoltak már be – 2018-ban az orvosok egy közel 60 kilós tumort távolítottak el egy 38 éves connecticuti nő testéből. Az a daganat ugyan nem volt rákos, de olyan nagyra nőtt, hogy hatással volt a beteg emésztésére.

De a daganat méretének semmi köze ahhoz, hogy mennyire veszélyes. Valójában a nyálkahártya-daganatok, mint az olasz nő esetében is, az esetek körülbelül 80%-ában jóindulatúak, 10%-ában rákosak, és további 10%-ában rosszindulatúak.

A kisebb petefészek daganatok ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a nagyobbak. Becslések szerint az idén körülbelül 13 270 nő halhat meg petefészekrákban csak az Egyesült Államokban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek