KuriózumEgy istennő jelentésű babanév lehet a 2024-es év nagy kedvence - de...

Egy istennő jelentésű babanév lehet a 2024-es év nagy kedvence – de meglepő módon inkább fiúnévként

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ahogy a szülők egyre kreatívabbak a babanevek terén, néhány egyedi név egyre népszerűbb lesz, köztük például egy olyan, mitológiai eredetű név is, ami istennőt jelent, mégis meglepő módon egyre inkább fiúnévként választják.

Vannak klasszikus nevek, és időnként fellángoló, eltűnő, majd visszatérő trendek, ahogy egészen egyedi nevek is. A széles választék azt jelenti, hogy az egyes nevek népszerűsége folyamatosan változik, de a statisztikák segítségével mégis meg lehet jósolni bizonyos kialakuló trendeket.

A szakértők szerint a 2024-es év egyik legnépszerűbb neve – legalábbis angol nyelvterületeken – az Artemis lehet.

Bár a név jelentése istennő, és eredetileg női névnek számít, a Nameberry honlapja unisex névként tartja számon, és a statisztikák szerint egyre gyakoribb fiúnévként.

Artemis a görög mitológiában a vadászat, a vadon, az állatok, a szülés istennője, a fiatal lányok védelmezője volt, később a Holddal is társították.

Artemis ugyanakkor Apollón ikertestvére, aki többek között az íjászat, a zene és a tánc, valamint a költészet istene volt. A Nameberry megjegyzi, hogy az Artemis névnek történelmileg volt egy Artemas férfi változata is, de manapság az Artemis írásmód népszerűbb mindkét nem esetében.

A nevet Eoin Colfer Artemis Fowl című regénysorozata is népszerűsítette, amelyben a címszereplő egy 12 éves fiú, bár a legtöbb fiktív karakter ezen a néven nő – többek között a DC és a Marvel képregényekben is szerepel Artemis nevű női karakter.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban egy másik név népszerűsége is megnőtt az elmúlt évben, ez pedig a Butch. A BabyCentre weboldal szakértői szerint a Vadnyugat által inspirált nevek idén egyre népszerűbbnek tűnnek, és a Butch – ami régebb a Butcher becenevének számított, de ma már önálló névként is használják – jelentősen kiemelkedik ezek közül. 2022 óta 2467 helyet lépett előre a legnépszerűbb nevek listáján, és jelenleg a 6374-ik helyen áll. Bár nem szerepel a toplisták élén, rövid idő alatt meglepően megugrott a népszerűsége.

A BabyNames weboldal szerint a Butch is unisex névnek számít, de meglehetősen férfias, ezért fiúnévként népszerűbb.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek