KuriózumEgy iPhone áráért vásárolhatsz egy szélturbinát, ami az egész lakás áramellátását fedezi

Egy iPhone áráért vásárolhatsz egy szélturbinát, ami az egész lakás áramellátását fedezi

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy iPhone árából akár az egész lakásodat ellátó szélturbinát vásárolhatsz! Melyik számodra a fontosabb?

A tiszta energiaforrásokkal foglalkozó startup, az Avant Garde Innovations (AGI) egy olyan szélerőművet fejlesztett ki, ami szinte teljesen fedezheti egy háztartás energiaigényét, hiszen akár napi 3-5 kW áramot is elő lehet állítani vele.

Az indiai székhelyű cég azért tartotta fontosnak egy ehhez hasonló áramfejlesztő eszközt megalkotni, mert az illető országban gyakoriak az áramkiesések, és ezáltal a szegényebb emberek is hozzájuthatnának az áramhoz, így akár 75 százalékban mentesülnének a havi költségektől.

A céget apa és fia, azaz Arun és Anoop George alapította, a házi szélturbina pedig kereken 750 dollárba kerül, ami egy jó minőségű és teljesítményű okostelefon ára. A generátor még gyenge szél esetében is képes áramot előállítani, annyit biztosan, ami egy középosztálybeli család napi energiaigényét fedezni tudja. A készüléket pedig úgy alkották meg, hogy sok éven keresztül működőképes legyen, a karbantartással nem kell sokat bajlódni.

Az indiai kormány jelenleg úgy tervezi, hogy 2022-ig 175 GW tiszta és megújuló forrásokból származó áramot fognak előállítani, erre azért van szükség, mert az óriási ország összenergia-előállításának csupán 5 százaléka származik tiszta, illetve megújuló erőforrásokból.

A startup vállalkozás vezetői azért tartják hasznosnak a mini szélerőművek széleskörű elterjedését, mert ez egy környezetkímélő megoldás, amire nagy szükség van Indiában, amely a világon a 6. helyen van, ami a legtöbb energiát fogyasztó országok rangsorát illeti.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek