KuriózumEgy hajó kormánylapátján utazták át az Atlanti-óceánt a nigériai férfiak: "Európába akartunk...

Egy hajó kormánylapátján utazták át az Atlanti-óceánt a nigériai férfiak: „Európába akartunk menni, végül Brazíliában kötöttünk ki”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Elképesztő kalandon van túl az a négy kétségbeesett nigériai, aki egy teherhajó kormánylapátjára mászott fel, abban a reményben, hogy eljutnak vele Európába – de végül az Atlanti-óceánon átkelve Brazíliában kötöttek ki.

A több mint 5000 kilométeres út két gyötrelmes hétig tartott, amelynek során a potyautasok a 10. napon kifogytak az élelemből és a vízből – közölte a Reuters kedden.

„Szörnyű élmény volt számomra” – mondta a 38 éves Thankgod Opemipo Matthew Yeye egy Sao Pauló-i templomi menedékhelyen adott interjú során.

„A fedélzeten nem könnyű. Remegtem, annyira féltem. De most itt vagyok” – tette hozzá.

A gyötrelmes utazás június 27-én kezdődött a nigériai Lagos kikötővárosban, ahol a libériai zászló alatt közlekedő Ken Wave nevű hajó kikötött.

Egy másik migráns, a 35 éves Roman Ebimene Friday a Reutersnek elmondta, hogy egy halász barátja evezett vele a hajó tatjához, és otthagyta a kormányrúdnál.

Ott Friday elmondása szerint három másik férfit talált, akik már a kormánylapát felett rejtőzködtek.

A potyautasok egy hálót szereltek fel, és ahhoz kötözték magukat, hogy ne essenek az óceánba. A szűkös körülmények és a hajó motorjának zaja miatt azonban ritkán tudtak aludni.

Friday azt mondta, hogy „nagy halakat, például bálnákat és cápákat” látott, amikor lenézett a vízbe.

A férfiak emellett állandóan azon aggódtak, hogy a hajó legénysége megtalálja őket.

„Lehet, hogy ha elkapnak, akkor a vízbe dobnak” – mondta Friday. „Ezért azon igyekeztünk, hogy soha ne csapjunk zajt”.

A brazil tengeri rendőrség július 10-én mentette ki a férfiakat, miután egy karbantartóhajó munkásai észrevették őket a vitoriai kikötőben – írja a Folha de S. Paulo hírportál.

A fáradságos út ellenére jó egészségnek örvendtek, és senki sem sérült meg – írta az oldal.

A férfiakat azonban sokkolta, hogy Európa helyett Dél-Amerikába utaztak, ahová a nigériai rossz gazdaság, a politikai instabilitás és a bűnözés elől akartak menekülni.

Yeye, aki pünkösdi lelkész, elmondta, hogy azután hagyta el Nigériát, hogy az áradások elpusztították mogyoró- és pálmaolaj-farmját Lagosban, és családja hajléktalanná vált.

Ő és Friday – akit korábban letartóztattak Nigériában, mert egy másik hajóra akart felszállni – mindketten Brazíliában kérnek menedéket.

„Imádkozom, hogy a brazil kormány könyörüljön rajtam” – mondta Friday.

A másik két férfi úgy döntött önként visszamegy Nigériába.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek