HolotropikumCsak óvatosan a légkondival, betegségeket okozhat

Csak óvatosan a légkondival, betegségeket okozhat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A légkondicionálás napjainkban az alapvető emberi igények közé tartozik, és valljuk be, az utóbbi évek szélsőségesen meleg hónapjaiban sok helyen alig lehetne túlélni a nappalokat, éjszakákat. Azonban amennyire jól érezzük magunkat tőle a rekkenő hőségben, annyira ellenségünkké is válhat, mivel több betegséget is okozhat.

legkondi

Azok a személyek például, akik állandó légkondicionálás mellett dolgoznak orrdugulásban, szédülésben, fáradékonyságban, memóriazavarban, allergiában, vagy orrfolyásban szenvednek. A modern orvostudomány ezeket a tüneteket klíma-szindrómának nevezte el. A szimptómák személyenként változhatnak. Az előbbiekben felsoroltak mellett további tünetek az izomgyengeség, ízületi fájdalom, fejfájás és hátfájás.

Mit tegyünk a tünetmegelőzésért?

Legjobb, ha nem működtetjük a légkondit, ám ha ez elkerülhetetlen, fontos, hogy több figyelmet szenteljünk a szellőztető rendszerre. Rendszeresen tisztítsuk a szűrőket, hogy ne tudjanak elszaporodni a különböző mikroorganizmusok, szellőztessük a szobát, a termet, hogy a helyiségben friss levegő is jusson. Nagyon fontos, hogy a kinti és a benti levegő közötti hőmérséklet különbség ne haladja meg a 5 fokot.

Éjszaka semmiképp se működtessük a légkondicionálást, és ha sok időt töltöttünk légkondicionált helyiségben, utána ugyanannyit töltsünk a szabadban. Fogyasszunk sok folyadékot, és ne lépjünk ki egyből a friss levegőre, hanem egy légkondicionálás mentes helyiségben töltsünk el előtte kis időt. Ellenkező esetben a szervezetnek nincs elég ideje alkalmazkodni a hirtelen megváltozott hőmérsékleti viszonyokhoz, és fáradékonyság vehet erőt rajtunk.

Mit mond a kínai gyógyászat?

  • Légkondicionált helyiségben tekerjünk a nyakunk köré egy sálat, kabátot, és a lábfejünket is takarjuk be, ha azok fedetlenek.
  • Ha elalváskor is működik a légkondicionálás, programozzuk be lefekvés előtt, hogy később kapcsoljon ki.
  • Ha fáradtnak érezzük magunkat ébredés után, igyunk egy csésze forró teát. Segíti a légzést, és eltávolítja a toxinokat.
  • Ne üljünk huzatban, mert asztmát, megfázást, fejfájást, torokfájást, emésztési zavarokat okozhat.
  • Ne igyunk hideg italokat. Rövid ideig frissnek érezhetjük magunkat a hideg italoktól, de a gyomrunk és a lépünk fog szenvedni miattuk, ráadásul fáradtságot, emésztési zavarokat is okozhatnak.
  • Lélegezzünk rendszeresen, lehetőleg tüdőlégzéssel.
  • Igyunk gyömbérteát, vagy adjunk az ételhez gyömbért, egyensúlyban tartja a testhőmérsékletet.
  • Ha le vagyunk izzadva, ne zuhanyozzunk azonnal, zuhanyzás után pedig ne üljünk hideg levegőn.
  • Győződjünk meg róla, hogy éjszaka mindig melegben van a hátunk alsó része, különösen gyerekek esetén.

Fogyasszunk sok folyadékot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek