KuriózumConnie Culp, az első ember az Egyesült Államokban, aki arcátültetésen esett át...

Connie Culp, az első ember az Egyesült Államokban, aki arcátültetésen esett át – Így nézett ki a nő, mielőtt a férje arcon lőtte

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Connie Culp az első ember, aki arcátültetésen esett át az Egyesült Államokban, 2008-ban, miután a férje arcon lőtte. Túlélte ugyan a támadást, de a lövés miatt az arca a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. Connie drámai történetet élt át.

A beszámolók szerint a nőt a férje, Thomas Culp, lőtte arcon 2004 szeptemberében az egykori házaspár bárjában, az Ohio állambeli Hopedale-ben. A férfi eredetileg azt tervezte, hogy feleségével és önmagával is végez, de végül mindketten életben maradtak.

A gyilkossági kísérlet következtében a nő elveszítette az orrát, a felső ajkát és az egyik szemét is. 2008-ban, négy évvel a történtek után, arcátültetést kapott.

Connie Culpot az orvosi közösségben világszerte sokan csodálták bátorságáért, amiért vállalta ezt a kockázatos eljárást, és az arcátültetés igazi úttörőjének nevezték őt.

Annak érdekében, hogy az arca újra viszonylag normálisan nézzen ki, Connie Culp 30 műtéten esett át az arcátültetés előtt, amelyet 2008. december 10-én hajtottak végre, és 23 órán át tartott. A forradalmi eljárást vezető sebész főorvos Maria Siemionow volt, és a műtét során Culp arcának 80%-át egy másik nő arcára cserélték, aki nem sokkal korábban hunyt el.

Egy régi interjúban Connie azt mondta, már megbocsátott a férjének, amiért meghúzta a ravaszt. Azt mondta, mostanra sikerült túltennie magát a történteken, és elfogadta, hogy örökre megváltozott az arca. Sőt, azt is elmondta, hogy miután férje rács mögé került, várni fogja, hogy kiszabaduljon, de 2009. szeptember 22-én Oprah Winfrey-nek elárulta, hogy lánya hatására lemondott erről a tervéről.

„Anya, milyen példát mutatnál nekem, ha visszamennél ahhoz a férfihoz, aki lelőtt?” – kérdezte a lánya.

Sajnos Connie Culp 57 éves korában, elhunyt. 2020. július 29-én, szerdán halt meg egy clevelandi klinikán. A források szerint halálának oka egy, az arcátültetéstől független fertőzés volt.

Mit csinál jelenleg az áldozat férje? Thomas Culp öngyilkos akart lenni

2005-ben Connie Culp férjét gyilkossági kísérletért ítélték el, és hét év börtönbüntetést kapott. Thomas Culp 2012-ben szabadult.

A férfi a saját életének is véget akart vetni, amikor a felesége arcát is szétlőtte, de az öngyilkossági kísérlet kudarcot vallott, és csak a fogaiban tett kárt.

Connie Culp férjének tartózkodási helye a börtönből való szabadulása óta ismeretlen. Nemrég azonban egy hírportál arról számolt be, hogy Thomas Culp állítólag meghalt.

Az Associated Press beszámolója szerint Connie Culp képes volt önállóan lélegezni és szilárd ételt enni a transzplantáció után, de az arca egy kissé mindig merev maradt, és szinte teljesen vak is volt – a jobb szeme protézis, a bal pedig sérült. Ugyanakkor újra tudott beszélni, mosolyogni, újra érezte az ételek szagát és ízét, és a Braille-írást is megtanulta. A beszédét néha nehezen lehetett érteni, az arca duzzadt és szögletes volt, és a bőre bizonyos helyeken megereszkedett.

Frank Papay, a Cleveland Clinic Bőrgyógyászati ​​és Plasztikai Sebészeti Intézetének elnöke, aki a sebészcsapat része volt az arcátültetésnél, így nyilatkozott a nő halálát követően.

„Connie hihetetlenül bátor, életerős nő volt, és sokak számára inspirációt jelentett. Az elszántságát és a kitartását remekül példázza, hogy messze ő élt a legtovább azok közül a páciensek közül, akik alávetették magukat az arcátültetésnek. Nagy úttörő volt, és a döntése, hogy aláveti magát ennek a nehéz eljárásnak, maradandó ajándék az egész emberiség számára” – mondta az orvos.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek