Mindenki szeretne tiszta, kellemes lakásban lakni, ahol még a szekrény mögött sincs egy porcica sem. Ezért viszont meg kell dolgozni, mert anélkül nem fognak eltűnni a szennyeződések.

borax-bogarak

A takarítást van aki szereti, van aki viszont ki nem állhatja. Ha viszont egy új tisztítómódszert hívunk segítségül, amilyen a bórax is, akkor a lakás tisztává varázslása akár jó móka is lehet. Íme, 10 terület, ahol a bórax nagyszerű segítséget nyújt és a környezetet sem károsítja.

1. Megtisztítja a WC-csészét

Annyi csupán a dolgunk, hogy egy bögre bóraxot este, lefekvés előtt szórjunk a wc-csészébe, majd hagyjuk egész éjszakára úgy. Reggel a kefével sikáljuk végig, öblítsük le, és máris ragyogni fog a wc-csészénk.

2. Elpusztítja a rovarokat is

Ha van odahaza bórax, nem kell többé tartani a bogaraktól, ízelt lábúaktól. Egyenlő arányban keverjünk össze bóraxot és porcukrot. A keveréket helyezzük egy alufólia lapra, és tegyük oda, ahol a bogarak szoktak randalírozni. Hatásos irtószer.

3. Az edényeket is megtisztítja

Öntsünk a piszkos edényekbe, fazekakba kevés bóraxot, adjunk hozzá vizet, hagyjuk pár percig állni, majd sikáljuk ki. Ragyogni fognak.

4. Zsírfoltok a kagylóban

Keverjünk össze egy bögre bóraxot egy negyed bögre citromlével, majd ezzel a keverékkel dörzsöljük át a mosogatókagylót, vagy a fürdőszobában lévő kádat, kagylót. A végén töröljük szárazra a felületet. Csillogni fog minden.

5. Penész ellen

Vízből és bóraxból keverjünk ki sűrű pasztát. Kenjük be ezzel a penészes területeket, hagyjuk ott egész éjszakán át, másnap pedig töröljük le a felületet.

6. Légfrissítő

Fél bögre bóraxot keverjünk össze 350 ml meleg vízzel, majd adjunk hozzá ehhez 10 cseppet a kedvenc illóolajunkból. Az egészet öntsük bele egy szórófejes flakonba, rázzuk fel, és máris lehet illatosítani.

7. A házi kedvencek fekhelyét is tisztává tehetjük

Negyed bögre bóraxot oldjunk fel 300 ml vízben, öntsük bele egy szórófejes flakonba, majd azzal fújjuk le a fekhelyet.

8. Finom ruhák, fehérneműk

A finom anyagból készült darabok, fehérneműk tisztítására a legjobb, ha két evőkanál folyékony mosószert, negyed bögre bóraxot feloldunk némi meleg vízben, és abba áztatjuk be 30 percre a cuccokat, majd utána öblítsük ki, és szárítsuk meg.

9. Fésűtisztító

A fésűkben sok elhalt hámsejt felhalmozódhat, és kórokozók is megtelepedhetnek rajta, így érdemes megtisztítani. Először is szedjük ki a hajszálakat, majd egy negyed bögre bóraxból,egy evőkanál mosogatószerből, valamint némi meleg vízből készítsünk fürdőt. A fésűt áztassuk be 20 percre. Utána öblítsük le, majd szárítsuk meg.

10. Szagtalanít

Ha a házi kedvenc oda piszkított a szőnyegre, csak hintsük be bőven a felületet bóraxal, hagyjuk úgy pár percig, majd porszívózzuk fel. Volt szag, többé nincs szag, sem folt.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.