KuriózumBeszéljünk a déjá-vu érzésről! Mikor segít, és mikor jobb nem figyelni rá?

Beszéljünk a déjá-vu érzésről! Mikor segít, és mikor jobb nem figyelni rá?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Pszichológiai tanulmányok szerint az emberek 70 százaléka életében legalább egyszer szembesül déjá-vu érzéssel. A szakemberek úgy vélik, hogy ez az érzés egyfajta előzetes figyelmeztetés lehet valamivel kapcsolatban, amire bizonyos helyzetekben érdemes odafigyelni, máskor meg jobb megfeledkezni róla.

Beszéljünk a déjá-vu érzésről! Mikor segít, és mikor jobb nem figyelni rá?

Egy brit lány pár évvel ezelőtt azért keresett egy fel egy pszichológust, mert elmondása szerint túl sok déjá-vu érzéssel volt kénytelen naponta szembenézni, ami már kezdte nagyon zavarni, hiszen számtalan helyzetben úgy érezte, hogy megismétlődnek a dolgok az életében. És nem csak pillanatok ismétlik magukat, hanem nagyon sok helyzet ugyanúgy zajlott le, mint korábban.

Van úgy, hogy a déjá-vu érzés egy olyan helyen alakul ki, ahol korábban biztosan sosem jártál, mégis ismerős az utca, a házak, sőt egyes emberek is, akik szembejönnek veled. Ezek rendkívül furcsa dolgok, érzések.

Amit konkrétan lehet tudni a déjá-vu érzésről, hogy leggyakrabban a 15 és 19 év közötti tinédzsereknél fordulnak elő, majd utána 35 és 40 éves kor között jelentkeznek ismét gyakrabban ezek az “éber látomások”.

A szakemberek úgy vélik, hogy a déjá-vu érzés bekövetkeztekor az agyban egy olyan reakció lép életbe, amely egy át nem élt eseményre vonatkozik, ami viszont ismerős, átélt érzelmekkel keveredik, így próbálva meg az agy elérni azt, hogy az új élethelyzetek ne legyenek annyira rémisztőek, furcsák, idegenek.

A legtöbb pszichológus a jövő emlékeinek nevezi a déjá-vu érzést.

Alan Brown pszichiáter úgy véli, hogy sok ember memóriájába beépülnek bizonyos beszélgetések, helyszínek, emberi arcok, tárgyak, amelyekre a múltban nem figyeltek oda, így az agyuk előhozakodik ezekkel az emlékekkel, és ezek mentén alakul ki a déjá-vu érzés.

Brown szerint azért érdemes odafigyelni a déjá-vu érzésekre, mert ha találkozunk egy ismerősnek tűnő emberrel, akit korábban soha nem láttunk, és úgy érezzük, hogy veszélyes lehet, akkor hallgatni kell erre az előjelre, és minél gyorsabban el kell onnan menni.

A svájci tudós, Arthur Funkhouser szerint a déjá-vu érzések bizonyos értelemben olyan álmok lehetnek, amelyek éber állapotban alakulnak ki, előjelezve bizonyos veszélyhezeteket.

Szóval, érdemes ezekre a már megtörtént érzésekre odafigyelni, mert lehet, hogy akár egy vészhelyzetből segítenek megmenekülni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek