KuriózumBeperelték az Instagramot a szülők, mert lányuk függő lett: "Az Instagram rabjává...

Beperelték az Instagramot a szülők, mert lányuk függő lett: “Az Instagram rabjává vált, és nem tudta abbahagyni az alkalmazás használatát!”

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A Meta cég tulajdonában lévő Instagram közösségi hálózatot két új perben vádolják táplálkozási zavarok és mentális problémák – a szorongástól és depressziótól a függőségig és az öngyilkossági kísérletekig – előidézésével tizenéves lányoknál.

„Szülőként tehetetlennek érzed magad” – mondja az egyik amerikai szülő, aki a bírósághoz fordult. „A Meta tisztában van vele, hogy terméke hozzájárul a serdülőkori depresszióhoz, szorongáshoz, sőt bizonyos esetekben az öngyilkossághoz és az öncsonkításhoz is” – állítja továbbá ugyanaz a szülő.

Két új pert indítottak a Meta, a Facebook és az Instagram anyavállalata ellen, mert „állítólag hozzájárult az Egyesült Államokban élő gyermekek és serdülők körében tapasztalható mentális egészségügyi problémák kialakulásához” – írja az ABC News.

Az egyik perben két kentuckyi szülő, Jennifer és Benjamin Martin azt állítja, hogy az Instagram a „függőség, a társadalmi összehasonlítás és a káros tartalmaknak való kiszolgáltatottság” tökéletes keverékét eredményezte a lányuk, Alexandra Martin életében, aki most 19 éves.

„Szülőként tehetetlennek érzed magad!” – mondta Jennifer Martin az ABC Newsnak. – „Próbálod támogatni őket, és mindent megteszel értük, de ezt nehéz megérteni!” – tette hozzá a nő.

A szülők azt állítják, hogy Alexandra 12 évesen kezdte el használni az Instagramot, és ez a platform arra „bátorította” őt, hogy fiatal kora ellenére több fiókot is létrehozzon.

Ezen túlmenően, a közösségi hálózat miatt, a perben az áll, hogy Alexandra állítólag ki volt téve a táplálkozási zavarokkal kapcsolatos nem megfelelő tartalmaknak, melyet követően a szorongás és a depresszió tüneteit tapasztalták nála a szülők.

„Egyszerűen az Instagram rabjává vált, és nem tudta abbahagyni az alkalmazás használatát!”

„2016 körül észrevettem, hogy Alexandra szembetűnően sokat kezdett fogyni, és ekkor raktam össze a puzzle darabjait – ez közvetlen következménye volt a közösségi média, és azon belül is az Instagram rá gyakorolt hatásának” – mondta a lány apja, Benjamin Martin az ABC News-nak.

Az idézett forrás szerint a tinédzsernél étvágytalanságot diagnosztizáltak, és kórházi kezelésre szorult, hogy a gyógyulás útjára kerüljön. 2019-ben Alexandra állítólag kétszer próbált öngyilkos lenni, és ezért ismét kórházi kezelésre szorult.

Beperelték az Instagramot a szülők, mert lányuk függő lett: "Az Instagram rabjává vált, és nem tudta abbahagyni az alkalmazás használatát!"
Fotó: ABC News

„A közösségi média használata Alexandra esetében egybeesett mentális egészségének folyamatos, és súlyos romlásával” – áll a keresetben. Az idézett forrás szerint „az Instagram rabja volt, és nem tudta abbahagyni az alkalmazás használatát, még akkor sem, amikor a közösségi média terméke egyre több káros tartalmat zúdított rá.”

„Alex-et olyan, a Meta által ajánlott és/vagy elérhetővé tett tartalmakkal bombázták, amelyek témája a súlyosan alultáplált modellektől az egészségtelen táplálkozáson át az étkezési zavarokig mindent kimerített.”

Alexandra és szülei erkölcsi kártérítést kértek a bíróságtól, de a forrás nem részletezi a kért összeget.

Egy másik tizenéves lány ugyancsak Instagram-függőségben szenvedett

A második keresetet egy másik, szintén kentuckyi tinédzser lány családja nyújtotta be – jegyzi meg az ABC News. Az édesanya, Candace Wuest a perben azt állítja, hogy a lány 12 éves volt, amikor az Instagram rabja lett, és végül megpróbált öngyilkos lenni ennek a függőségnek a következtében.

Az ő esetében pedig a perben az áll, hogy az Instagram-függőség egybeesett a „mentális egészségének folyamatos, de súlyos hanyatlásával” – jegyzi meg az amerikai kiadvány. A két eset tehát hasonló.

A bíróságra benyújtott dokumentumok szerint a tinédzser és édesanyja az Instagramon kerestek recepteket a közös főzéshez, de a közösségi oldal állítólag a lány korához egyáltalán nem illő tartalmakkal bombázta, amelyek között számos recept a gyors fogyást népszerűsítette.

„A Meta tudja, hogy terméke hozzájárul a tinédzserkori depresszióhoz, szorongáshoz, sőt az öngyilkossághoz és öncsonkításhoz is. Miért nem változtatják meg ezeket a káros tartalmakat, és hagyják abba az algoritmusok használatát legalább a tizenéves felhasználókkal szemben? Mivel a Meta a saját felhasználói körének a bővítését helyezi előtérbe, a vállalat számára a tinédzserek „vonzása és megtartása” elengedhetetlen a túléléshez” – áll a keresetben.

A lány szülei bizonyítékokat nyújtottak be a bíróságnak a lány fizikai állapotának romlásáról, előtte és utána készült fotókkal, valamint a depresszióját és étkezési zavarát kifejező műalkotásaival.

Mindkét családot a Social Media Victims Law Center képviseli pereikben.

„Ami Alexszel történt, az nem véletlen egybeesés és nem puszta véletlen, hanem az Instagram szándékos és megtervezett döntéseinek az eredménye” – mondta Matthew Bergman ügyvéd, a Social Media Victims Law Center alapítója az ABC News-nak a benyújtott keresetre utalva. „Egyetlen céljuk a felhasználói elköteleződés maximalizálása.”

A Meta szóvivője nem kívánta kommentálni a két pert – írja az ABC News, megjegyezve, hogy „aktív peres eljárásokról van szó”.

A szóvivő kiemelte, hogy az Instagramnak vannak módszerei a gyermekek védelmére – életkor ellenőrzése, szülői felügyelet, a potenciálisan érzékeny tartalmak láthatóságának csökkentése, alapértelmezett beállítások a nagyobb adatvédelem érdekében, valamint az alkalmazáson belüli erőforrások, amelyek a mentális egészség támogatását szolgálják.

A két új per hetekkel azután indult, hogy egy másik 19 éves New York-i lány szülei is beperelték a Metát, azt állítva, hogy lányuknál veszélyes Instagram-függőség alakult ki, ami étkezési zavarokhoz és más mentális egészségügyi problémákhoz vezetett.

A Facebook a gyűlöletet és a félretájékoztatást ösztönözné bevételeinek növelése érdekében

Az új perek mindegyike több ezer oldalnyi belső dokumentumra hivatkozik, amelyet egy korábbi Facebook-termékmenedzser, Frances Haugen adott ki tavaly. Azt állítja, hogy a Facebook tulajdonában lévő közösségi média platformok szándékosan gyűlöletre, erőszakra és félretájékoztatásra ösztönöznek, hogy növeljék a cég bevételeit.

Haugen meg van győződve arról, hogy minden probléma alapja az algoritmus működésében rejlik, amely a közösségi platformon belüli tartalmakat helyezi előtérbe.

Frances Haugen úgy véli, hogy erre az egyetlen megoldás a közösségi platformok törvény általi szabályozása.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek