HolotropikumAz ősz beköszöntével érkezik a D-vitamin hiány is...

Az ősz beköszöntével érkezik a D-vitamin hiány is…

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy egyszerű vérvizsgálatból könnyen kimutatható a szervezet D-vitamin szintje. Érdemes utánajárni, hiszen a D-vitamin számos létfontosságú szerv működését befolyásolja. A hidegebb évszakokban egyre kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezetünk, éppen ezért ajánlott szintetikusan pótolni.

Ameddig csak engedi az időjárás, tartózkodjunk minél többet a szabadban, sétáljunk, élvezzük a napsütést.

A D-vitamin, vagyis a nap-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetünk működésében, létfontosságú az oszteoszintézishez és a vér optimális kalcium- és foszforszintjének fenntartásához. Ezenkívül elősegíti a kalcium felszívódását, elengedhetetlen a csontok egészségének fenntartásához.

Sétáljunk minél többet a szabadban, úgy, hogy közben csupasz legyen a kezünk, karunk és arcunk minél nagyobb felületen, így tud legjobban hasznosulni a D-vitamin. Fogyasszunk minél több Omega 3-, és Omega 6-zsírsavban gazdag halat, de akár étrendkiegészítő formájában is pótolhatjuk a szükséges D-vitamint.

A növésben lévő gyerekek, a krónikus vese- vagy bélbetegségben szenvedő betegek és az idősek azok, akik leginkább ki vannak téve a D-vitamin hiánynak. Ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, könnyebben kialakulhat a csontritkulás.

Hogyan lehet megtudni, hogy optimális-e a D-vitamin szint a szervezetünkben?

A háziorvos utasítására laboratóriumi vérvizsgálatot végeznek, amelyből kiderül, hogy mennyi D-vitamin van a szervezetünkben, majd a szakorvos ajánlása szerint pótolhatjuk azt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek