Annak ellenére, hogy Jennifer Wargo egész karrierjét a rákkutatásnak szentelte, ő maga nem volt felkészülve a diagnózisra, amit kapott. „Igazi érzelmi hullámvasút volt.” – mondta a nő.

Az orvos a klimax jelének tartotta a tüneteit - kiderült, hogy a rák előjelei voltak

Nincs két egyforma test, és a klimax tünetei esetenként eltérőek lehetnek. Ezért, amikor Jennifer Wargo – aki a rákkutatásnak szentelte karrierjét – szabálytalan vérzést tapasztalt, először arra gondolt, hogy az csak a klimax tünete.

A menopauza előtt álló nők ciklusa rendszertelen lehet, és időnként előfordulhatnak kisebb váratlan vérzések. „Lefoglalt a munka, a rákos betegek kezelése, a kutatás és a gyerekekről való gondoskodás, és akkor elkezdtek jelentkezni a tünetek. Úgy voltam vele, hogy ez normális lehet, a klimax része.” – magyarázta a nő.

Azt hitte, a tünetek hamarosan elmúlnak, de nem így történt. Ahogy a vérzések egyre erőteljesebbek lettek, és vérrögök is megjelentek, Wargo rájött, hogy ez egyáltalán nem normális. Sok vért vesztett, és ez hatással volt az egészségére is. „Éreztem, hogy valami nincs rendben.” – mondta.

Tisztában volt vele, hogy a vérzés a menopauza idején komoly figyelmeztető jel lehet, és egy kollégájához fordult, aki megvizsgálta, és kiderült, hogy előrákos sejtekkel rendelkezik, ezért azonnal kezelést kapott.

„Méhvérzésem volt. Valóban akartam erről beszélni? Igen, akartam, mert az embereknek tudniuk kell erről, mert sokan nincsenek tisztában a veszélyeivel, és egyszerűen a klimax tüneteként tekintenek rá, ráadásul a kutatáshoz szükséges finanszírozás is hiányzik.” – mondta Wargo.

„Ha a menopauza után vérzést észlelsz, az veszélyes jel lehet. A nőknek nagyon oda kell figyelniük erre, orvoshoz kell fordulniuk, és ki kell vizsgáltatniuk magukat.” – tette hozzá.

Wargo mindenkinél jobban tudja, milyen fontos a korai felismerés. Az édesanyját annak idején hasnyálmirigyrákkal diagnosztizálták, és 6 hónappal később meghalt. Wargo egy sebész barátjához fordult, aki elvégezte a biopsziát. Az eredmény nem tűnt annyira vészjóslónak, de a biztonság kedvéért további vizsgálatokat is végeztek.

Kiderült, hogy méhnyálkahártya hiperpláziája van, ami azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya mirigyei, illetve kötőszövete megvastagodnak, és ez abnormális vérzéseket okozhat.

Ez ugyan még nem rák, de növelheti a méh nyálkahártyájából kiinduló rák valószínűségét. Mivel Wargo nem akart kockázatot vállalni, a teljes méheltávolítás mellett döntött, és a műtét során az orvosa előrákos sejteket talált. Azóta is félévente látogatja orvosát, hogy megbizonyosodjon róla, hogy minden rendben van.

„A rákkal és az azt megelőző állapottal az a helyzet, hogy ha korán észlelik, műtéttel kezelhető.” – mondja Wargo.

Annak ellenére, hogy Jennifer Wargo egész karrierjét a rákkutatásnak szentelte, ő maga nem volt felkészülve a diagnózisra, amit kapott. „Igazi érzelmi hullámvasút volt.” – mondta. „Rákkutató sebész vagyok az egyik legjobb rákkutató intézetnél, és nekem magamnak is szembe kell néznem a rákkal. Három kisgyerekkel nagyon ijesztő volt a gondolat, hogy történhet valami a műtét közben, vagy, mi lesz, ha előrehaladott az állapotom? Hogy készüljek fel erre?”

Jennifer Wargo azt reméli, a története más nőket is arra biztat, hogy kivizsgáltassák magukat. „Az embereknek nem kellene félniük. Én elmondhatom, hogy megrémültem, valósággal rettegtem, azok után, ami az édesanyámmal történt, amit a betegeimnél láttam. Rettegtem, de ugyanakkor hajtott a tudat, hogy tennem kell valamit, mert ha várok, sokkal rosszabb is lehet.” – mondta Wargo.

Fotók: Jennifer Wargo, MD Anderson Cancer Center

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.