KuriózumAz alacsony önbizalommal rendelkező emberek ezt a 7 viselkedési formát mutatják (anélkül,...

Az alacsony önbizalommal rendelkező emberek ezt a 7 viselkedési formát mutatják (anélkül, hogy észrevennék)

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Lehet, hogy gyakran megkérdőjelezed a döntéseidet, vagy mindenáron kerülöd a reflektorfényt. Ha így van, könnyen megtörténhet, hogy alacsony az önértékelésed, de lehet, hogy te magad nem feltétlenül vagy tisztában ezzel.

Vannak bizonyos viselkedési formák, amiket az alacsony önbizalommal rendelkező emberek rendszeresen mutatnak, anélkül, hogy ők maguk tudatában lennének ennek.

1. Folyamatosan megkérdőjelezed önmagadat

Ha például felkérnek egy projekt vezetésére a munkahelyeden, folyamatosan amiatt aggódsz, hogy nem vagy elég jó ehhez a feladathoz, és attól félsz, ha hibát követsz el, erre mások is rájönnek. Ha állandóan megkérdőjelezed a képességeidet vagy az értékedet, még egy olyan területen is, ahol kiemelkedő tudással és tapasztalattal rendelkezel, az az úgynevezett imposztor szindróma klasszikus jele, ami gyakori az önbizalomhiánnyal küzdő embereknél.

2. Túl gyakran kérsz bocsánatot

A túlzott bocsánatkérés szintén gyakori az alacsony önbizalommal rendelkező emberek körében. Úgy érzik, hogy állandóan útban vannak vagy hibásak valamiért, még akkor is, ha erről valójában szó sincs.

3. Kerülöd a szemkontaktust

Azt mondják, a szem a lélek tükre, és sokat elárulhat az önértékelésedről is. A magas önbizalommal rendelkező emberek folyamatosan fenntartják a szemkontaktust beszélgetőpartnerükkel, míg az alacsony önbizalommal rendelkezők inkább kerülik ezt.

Ennek oka, hogy a szemkontaktus miatt sebezhetőnek, kiszolgáltatottnak érezhetik magukat, vagy egyszerűen úgy érzik, túl sok helyet foglalnak el.

4. Nehezen fogadod el a bókokat

A bókok elfogadására való képtelenség gyakori vonás az alacsony önbizalommal rendelkezők körében, mivel hajlamosak lekicsinyelni az eredményeiket és alulértékelni a tehetségüket.

5. Folyamatosan másokhoz hasonlítod magadat

Ha a közösségi oldalakon görgetve elnézed mások látszólag tökéletes életét, és úgy érzed, te alulmaradsz a sikereikhez képest, az rendkívül kimerítő és elkeserítő lehet, de ez a fajta összehasonlítás teljesen értelmetlen. Te a saját utadon haladsz, és mások eredményei semmiben nem befolyásolnak téged.

6. Félsz kockázatot vállalni

Előfordult már, hogy eléd tárult egy lehetőség, de elszalasztottad, mert a kudarc gondolata megrémített? Az alacsony önbizalommal rendelkező emberek gyakran kerülik a legkisebb kockázatokat is.

A kudarctól való félelem annyira erős lehet, hogy beárnyékolja a siker lehetőségét is. Ha folyamatosan arról győzködöd magadat, hogy a legjobb stratégia, ha biztosra mész, az az alacsony önbizalom jele lehet.

7. Nehezen mondasz nemet

Egy másik jellemző tulajdonság az alacsony önbizalommal rendelkezők körében, hogy szinte képtelenek nemet mondani. Gyakran vállalnak többet, mint amennyit elbírnak, hogy ne okozzanak csalódást másoknak, vagy, hogy elismerést kapjanak.

Ha magadra ismertél a felsorolt 7 tulajdonságban, az az alacsony önbizalom jele lehet. De ne feledd, nem kell tökéletesnek lenned, és nem is lehetsz az – mindenkinek megvannak az erősségei és a gyenge pontjai egyaránt. De végső soron ezek a tulajdonságok tesznek minket egyedivé.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek