Ricky Kennedy arról a küzdelemről beszélt, amit a „csendes gyilkosnak” nevezett betegséggel, a szepszissel vívott. Története figyelmeztető jel lehet mindenkinek, aki a körmeit rágja.

Az 57 éves nagyapa az életéért küzdött, miután szepszist kapott, mert a körmeit rágta

Az 57 éves férfi azt mondja, egy alkalommal túl messzire ment, és miután tövig lerágta a körmeit, egy hólyag jelent meg a hüvelykujján. Az 57 éves nagyapa szepszist kapott a körömrágás miatt. A szepszis, vagy vérmérgezés, súlyos, potenciálisan életveszélyes állapot, a szervezet egészét érintő gyulladásos válaszreakció, amelynek hátterében fertőzés áll.

Akkor fordul elő, amikor a test saját szerveit és szöveteit megtámadva reagál egy fertőzésre. Ezt a reakciót okozhatják egyes kórokozók, vagy azok mérgező termékeinek a vérkeringésbe jutása, és ilyenkor az egész szervezetben gyulladás alakul ki. A szepszis súlyos esetei szeptikus sokkhoz vezethetnek, ami orvosi vészhelyzet. A szepszis az adatok szerint évente 250 ezer ember életét követeli csak az Amerikai Egyesült Államokban.

A skóciai Dumbartonból származó Kennedy végül orvoshoz fordult, mert egyre jobban aggódott a hüvelykujján kialakult hólyag miatt. Antibiotikumot kapott a gyanús fertőzés megszüntetésére. A dolgok azonban rosszabbra fordultak, mivel a fertőzés átterjedt a karjaira és a mellkasára, és a férfi végül kórházba került. Az eredetileg teljesen ártalmatlannak tűnő fertőzés annyira súlyosra fordult, hogy Kennedy hónapokig küzdött az életéért a kórházban.

Fotó: Twitter

„Egy pillanatig sem gondoltam volna, hogy mindennek a hüvelykujjamon lévő seb lehet az oka. Hiszen olyan kicsi volt. Korábban már több százszor rágtam le így a körmömet, így a gondolat, hogy ez majdnem megölt, félelmetes. Olyan erős fájdalmaim voltak, hogy meg sem tudtam mozdulni. Azt hittem, hogy szívrohamot kapok, és hogy meg fogok halni. Ha Ghislaine (a férfi 65 éves felesége) nem hív mentőt, meg is haltam volna.” – mesélte Kennedy.

A férfi felesége arra ért haza, hogy a férje nagyon rosszul van. „Mire az orvos ideért, a fertőzés átterjedt Ricky karjára és mellkasára. Teljes önkívületben volt, azt sem tudta, hány éves, alig kapott levegőt, és nem tudott felállni. Nem hittem, hogy túléli.” A férfinél végül szepszist diagnosztizáltak, és azt mondták, hogy az állapota életveszélyes.

Kennedy, aki 2-es típusú cukorbetegségben is szenved, több hónapot töltött a Queen Elizabeth Egyetemi Kórházban, és azt mondta, ennek a nagy része teljesen elmosódott az emlékezetében.

„Nem emlékszem semmire abból az időből, amikor kórházba kerültem. Csak arra emlékszem, hogy megkérdeztem egy nővért, hogy meg fogok-e halni. Rettenetes időszak volt, és ha ilyen sokáig kórházban vagy, depresszióba süllyedsz. Egyszerűen csak haza akartam menni, de így is szerencsés voltam, hogy annyi ember meglátogatott, és átsegített ezen.” – mesélte Kennedy, akinek az orvosok először 50% esélyt adtak a túlélésre. A férfi most már otthon van, de roncsolódott a kulcscsontja, szeptikus ízületi gyulladása és asztmája van, és még mindig kínzó fájdalommal küzd.

„Szerencsés vagyok, hogy életben vagyok. Lehet, hogy soha nem leszek olyan egészséges vagy olyan erős, mint voltam, de még mindig itt vagyok a családommal, és ez nagyon sokat jelent a számomra.” – mondta.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.