KuriózumÁllandó fejfájását a rohanó életmódja mellékhatásának gondolta – de meghalt, mire kiderült...

Állandó fejfájását a rohanó életmódja mellékhatásának gondolta – de meghalt, mire kiderült a migrénjeinek valódi oka

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amikor a testünk fájdalommal jelez, biztosan nem arra fogunk egyből gondolni, hogy halálos betegek vagyunk – pedig sajnos vannak esetek, amikor nem ártana. Általában a fájdalomnak konkrét, valamire visszavezethető oka van. Akkor van baj, amikor ez a fájdalom semmire sem fogható, és a gyakorisága már túlhalad a „normálison”.

Liz Taylor, a Leicester Forest Eastben található Stafford Leys Általános Iskola tanársegédje szintén nem gondolta volna, hogy az egészségügyi panaszai súlyos kórra utalnak, de azért elment orvoshoz.

Tavaly tavasszal kezdte rosszul érezni magát, ezért jelentkezett egy rutinvizsgálatra, melyből kiderült, a vérében alacsony a vörösvérsejtszám. Mivel ennek számos oka lehet, Liz a tüneteit főként a rohanó életmódjának a következményeként tudta be.

Az 51 éves nő állandó fejfájásra panaszkodott, melyhez fáradtság társult. Meg volt győződve róla, hogy puszta kimerüléstől szenved. Csakhogy a helyzet rosszabbodott: Liz homályosan kezdett látni, ami miatt azonnal kórházba szállították.

Megállapították, hogy neutropeniája van – egy állapot, melyet az alacsony vörösvérsejtszám okoz, de hogy mi váltotta ki ezt nála, arra még nem jöttek rá az orvosok – írja a leicestermercury.co.uk.

Állandó fejfájását a rohanó életmódja mellékhatásának gondolta – de meghalt, mire kiderült a migrénjeinek valódi oka
Fotó: Jonathan Taylor

Egy hét múlva Liz súlyos mellkasi fájdalomra is panaszkodott, és az egyik lába is kegyetlenül fájt. Az MRI-vizsgálatból kiderült, az édesanya több, kisebb agyvérzést szenvedett. Két héttel a beutalása után pedig egy nagy és súlyos agyvérzést kapott.

Több hónapba telt, míg az orvosok megállapították, Liznek akut promilocitális leukémiája (APL) van. Ez tavaly július 14-én történt – aznap, amikor az 51 éves asszony feladta a harcot az őt ostromló betegséggel szemben. Sajnos a diagnózis túl későn érkezett Liz számára, így esélye sem volt arra, hogy a vérrák e fajtájából felépüljön.

Férje, Jonathan úgy véli, a dolgok másképp alakulhattak volna a felesége számára, ha a tüneteket korábban felismerik.

„Ha nekem és a Lizt gondozó orvosoknak lett volna annyi tudásuk és előrelátásuk, hogy korábban felismerjék a jeleket, Lizt korábban diagnosztizálhatták volna. A családunk, különösen a két lányunk még mindig nagyon szenved az édesanyjuk elvesztése miatt. Nehezen tudjuk feldolgozni a történteket, és nehezen értjük meg, hogy a gyönyörű, egészséges Lizt miért veszítettük el ilyen fiatalon” – nyilatkozott Jonathan.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek