BlogAlhat-e a kutya egy ágyban a gazdival? Íme mit gondolnak olvasóink!

Alhat-e a kutya egy ágyban a gazdival? Íme mit gondolnak olvasóink!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A házi kedvencek témakörét jártuk körül múlt heti hírlevelünkben és arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e helyük a hálószobába, összeegyeztethető-e a házi kedvenc és a kisbaba a lakásban, illetve lehet-e válóok az állat miatti nézeteltérés.

kutya-az-agyban

Nagyon sokak számára igazi családtag, míg mások csak távolról barátkoznak velük.

A hálószoba és az ágy egy olyan intim szféra, amelyet nem szeretünk mások előtt tárva nyitva hagyni. De akkor milyen jogon kap helyet ott egy kiskutyus vagy cica? A nézőpontok eltérnek és mindenki más okkal cáfolja vagy igényli a kedvenc jelenlétét az ágyban.

Van, akit megnyugtat…

Én felengedem a kiskutyám az ágyba, mert rám nyugtatóan hat a jelenléte. Persze vannak, pillanatok mikor tudja, hogy most le kell mennie. De ez  ember és nevelés kérdése.

(J.Anita 21 éves, Székesfehérvár)

Van, aki gyerekként szereti…

Személyes véleményem az, hogy igen, van helye a házi kedvencemnek akár az ágyamban is, hiszen olyanná válik idővel, mintha a gyermekem lenne.

(H.K. 61 éves)

Van, ahol a család idegrendszerét egyensúlyozza…

Összeegyeztethető, hogy a Gazdi vagy a Gazdi gyereke ágyában aludjon, feltéve, ha tiszta és féregtelenített. Ugyanakkor van saját kis élettere is a lakás egy eldugott szegletében, ahol zavartalanul pihenhet, mert a kutyusoknak is kell a megfelelő fejlődéshez a nyugalom, a háborítatlan csendes pihenés. Miközben a gyermek is a saját szobájában éli világát, így tehát nem zavarják egymást. Különben a kiskutyánk nagyon jótékony hatással van az egész család idegrendszerére, azt állíthatom! Imádjuk!

(V.K: 44 éves gyógypedagógus tanító, Győrből)

Netán szeretethiányt pótol az állat?

A házi kedvencnek véleményem szerint semmi helye a hálószobában, pláne a gazdi ágyában. Aki másképp gondolja, annak nincsenek rendben az emberi kapcsolatai és valószínű ezt igyekszik kompenzálni, pótlékot lát a kedvenc állatban. A hálószoba az embereké, a háziállatoknak is kell, hogy legyen saját helyük.

(P. J-né, Gyöngyös)

Vagy a természettel egyre gyengülő kapcsolatot pótolja a kedvenc?

A városi ember annyira eltávolodott a természettől, hogy talán így akarja magához közelebb hozni azt! Szerencsémre én olyan környezetben éltem gyerekkoromban, ahol voltak állatok a ház körüli természetes környezetükben. Valószínű, hogy ezért sem éreztem soha igényt arra, hogy állatot lakásban tartsak. Ez  az állatnak sem természetes közeg.

(A. Ágnes)

De van, ahol egészségügyi okok miatt kell távol tartani…

 Az én véleményem, hogy akár milyen kedves állat a hálószobába nem való. Az ágyba meg nem egészséges. Én különben allergiás vagyok a szőrökre, semmi kép sem bírom elviselni, hiába aranyosak.

(B.S-né – 67 éves, Budapest)

Míg mások szerint a tömbházlakás börtön az állatoknak

A házi kedvenc másodlagos helyre kell kerüljön, egy más térbe, garázsba, pincébe, udvarra, kertbe. Egyébként is állatkínzás, ha tömbházlakásban tartják a kutyákat, macskákat

(T.Tünde)

Egy azonban biztos, hogy ma is sok olyan család van, ahol a kisbaba és a házi kedvenc egy légtéren osztozik. És hogy ez mennyire elfogadott és egészséges arról olvasóink a következőket gondolják:

A szeretet lenne a kulcs?

Igen, odafigyeléssel és szeretettel meglehet oldani a kedvenc és a baba együttélését.

 (N. Anita)

Személy szerint én nem tartanék semmiféle állatot a pici gyerekemmel egy szobában. Véleményem szerint, ha valakinek kisbabája születik az fordítsa minden felesleges idejét (ha egyáltalán lesz ilyen! !) a gyerekre – énekeljen, játsszon, meséljen neki!  A szeretet megosztása,  a gyerekkel töltött idő az állatban is „nyomot hagyhat „, megváltozhat a mentalitása, viselkedése – addig elképzelhetetlen dolgokra lesz képes, hogy az addigi pozíciót fenntarthassa magának.
(Élettársammal 4 perzsa szobacicával éltünk együtt,  míg az első gyerek meg nem született. Azóta csak „kinti” állataink vannak, akiket nagyon szeretünk!

(K.A. 50 éves)

kutya-az-agyban2

Vagy inkább szabjunk határokat? Tartsuk tisztességes távolban?

Ha kisbaba van a háznál, nem megengedett állatok közelsége; alapvetően egészségügyi okokból; ilyenkor a „Mindenki a megfelelő helyre” elv kell, hogy érvényesüljön.

(H. K. 61 éves)

Teljes mértékben összeegyeztethető a kutya és a gyerek csak meg kell találni az egyensúlyt. Nálunk legalábbis ez nem okozott soha gondot. A kutya egy intelligens élőlény, aki tanítható akár a gyerekek. Nyilván egy tisztes távolságban kell tartani egymástól, de ha megszokják egymást és az új helyzetet nem lesz gond. A higiénia betartása mellett békésen élhetnek egymással.

(H.M. 55. Esztergom)

Újszülött kisbabával sem engedném egy légtérben tartani semmilyen háziállatot. Mindennek és mindenkinek megvan a saját helye, és bár megoszlanak a  vélemények, szerintem vannak általános, íratlan szabályok. Lehet nagyon szeretni, családtagként kezelni egy házikedvencet, de vannak határok. 

(P. J-né Gyöngyös)

Egyesek a higiénia miatt idegenkednek

Semmiképpen nem egyeztethető össze az újszülött lakótere a házi kedvenccel, esetleg később, mikor mar kifejlődik az immunitása a babának, és értelmesebb is, és megérti mit szabad és mit nem.

(Jakab Piroska)

 Határozottan ellenzem, hogy kicsi baba mellett házi kedvenc legyen, a szőre hullik, és nem lehet olyan tisztán tartani, hogy gyermek mellett legyen. A csúszó-mászó baba mindent a szájába rak.

(B.S-né – 67 év, Budapest)

A babámat nem hagytam megnyalogatni, mert tartalmaz a nyáluk olyan baktériumokat, amelyek, nem hiszem, hogy jót tennének a gyerek egészségének

(J. Katalin)

Kutyának kutya becsülete?

Semmiképpen nem tartom helyesnek a kisbaba és házikedvenc egy légtérbe  való tartózkodását. Van egy mondás a kutyákra „irigy kutya” Van olyan kutya, amelyik ölni képes, ha kiszorítja a baba az első helyről.

(G. Mária.)

Ahogyan a hírlevelekre adott válaszokból is kitűnik, mindenki másként látja a házikedvencekkel való együttélést. Gyakran megtörténik még jobb csalásokon belül is hogy a házikedvenc miatt robban ki konfliktus. Lehet ez váló ok is? Erre voltunk kíváncsiak, és íme, a legjobb olvasói észrevételek:

Válásra nem lehet ok egy kis kedvenc. Ez csak egy buta ürügy szerintem.

(J. Anita)

Igen, lehet válóok a kedvenc (ebben a felfordult világban minden lehetséges)

(N.A.M. 59 éves, Kolozsvár, Erdély)

Szerintem lehet váló ok, mert sokan túlzásba viszik a szeretetet. És egész nap babusgatják az állatot.

(B.S-né – 67.éves,  Budapest)

Lehet válóok-nagyon is-a házikedvenc. Nem viszonyulunk egyformán a témához; ha két együtt élő ember esetén nincs ugyanolyan érzelmi kötődés az állatka iránt, úgy komolyra fordulhat a kérdés. Sajnos, ez olyan helyzet, ahol egyik félnek sincs igaza, vagy mindkettőnek van: személyes szabadságunk, hogy szeretjük-e az állatokat, és milyen mértékben.

(H.K. 61 éves)

Kedves Filantropikum olvasó. Amennyiben még nem iratkoztál fel hírlevelünkre akkor most megteheted, és postafiókodban naponta megtalálod a változatos bejegyzéseinket. Figyeld a hírleveleinket és hetente lehetőséged nyílik érdekes és provokatív témákra visszajelzést és választ adni, mi meg közzétesszük témával kapcsolatos véleményedet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek