KuriózumAkár embereket is teleportálhatunk – állítják holland tudósok

Akár embereket is teleportálhatunk – állítják holland tudósok

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tudományos áttörést értek el nemrég holland tudósok, akiknek első ízben sikerült veszteség nélkül adatokat teleportálni 3 méter távolságra, mérhetetlenül rövid idő alatt.

teleportalas

A Delfti Egyetem szakemberei szerint ez nem jelenti azt, hogy hamarosan a Star Trek filmehez hasonlóan embereket is áthelyezhetünk bárhonnan bárhová, de a dolog elméleti szinten lehetséges, mivel semmilyen alapvető fizikai törvénybe nem ütközik.

Fizikusok korábbi kísérleteiben igazolódott, hogy egy elemi részecske, például a foton tulajdonságait át lehet vinni egy másik fotonra, függetlenül attól, hogy az az univerzum másik felében található. Minden a kvantummechanika szabályai szerint kivitelezhető.

A folyamat lényege az, hogy teleportáláskor nem magát az anyagot mozgatják, hanem az anyag alkotó részecskéinek információit, amelyek egy távoli részecskehalmazra vetítve, adott helyen felveszik az eredeti formát. Emberek teleportálása esetén nem az embert bontanák le részecskékre, hanem a részecskék tulajdonságait venné fel egy részecskehalmaz.

Albert Einstein még úgy vélte, hogy a teleportálás lehetetlen, ám kiderült, hogy a dolog működhet. Igaz, a megvalósításig még el kell telnie pár évszázadnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek