KuriózumAgyának egy részét eltávolították, hogy ne legyenek rohamai! Mostanra már nem érzi...

Agyának egy részét eltávolították, hogy ne legyenek rohamai! Mostanra már nem érzi a félelmet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Jody Smith teljesen új emberként, magabiztosan lépett ki a kórházból, majd úgy mászta meg a legmagasabb sziklákat, hogy semmi félelemérzete nem volt.

Jody-nak nem volt könnyű gyerekkora, állandó rohamok gyötörték, majd 26 éves korában epilepsziát diagnosztizáltak nála. 28 éves korában miután eltávolították az agyának egy részét, döbbenetes dolog történt vele, többé nem érzett félelmet. Fiatalabb korában egyáltalán nem volt ismeretlen számára a pánik és a szorongás, a félelem mindennapos vendég volt nála.

Jody Smith epilepsziás betegségét könnyen diagnosztizálták, azonban a gyógyításhoz vezető út ennél sokkal rögösebb volt. Az orvosok először szondákat ültettek az agyába, hogy megtalálják a rohamokat kiváltó területet, majd azt javasolták, hogy műtéti beavatkozás által el kell távolítani Smith temporális lebenyének, amygdalájának és hippocampusának egy részét.

Jody Smith

“A műtét volt az egyetlen lehetőség arra, hogy megakadályozzák az egyre súlyosbodó rohamokat, és az agy károsodását” – mondta Smith.

A szakértők egy héten keresztül megfigyelés alatt tartották Smith agyát, hogy megtalálják azt a területet, amelyik a problémát okozza. A műtét után valóságos csoda történt, ugyanis Smith-ből eltűnt mindenféle félelemérzet és szorongás.

“Lelkes természetjáróként gyakran másztam veszélyes sziklákon. A műtét után teszteltem magam egy kicsit. Azt vettem észre, hogy eltűnt a félelemérzetem. Még mindig volt bennem egy kis feszültség, de nem éreztem félelmet. Szándékosan elindultam a meredekebb sziklák felé, hogy lássam, mit mondanak az ösztöneim. Amikor jeleztem orvosaimnak, hogy eltűnt a félelem érzetem, azt mondták, hogy a műtét után ez természetes” – mesélte a férfi.

Jody Smith

“Mondtam az idegsebésznek, hogy már nincs olyan halálfélelmem, mint eddig. Ő pedig azt válaszolta, hogy ez azért van, mert kivették az amygdalát”.

A 32 éves Jody régi ismerősei is azt mondják, hogy teljesen új ember lett belőle, olyan, mintha kicserélték volna. Az amygdala felelős a félelemérzetért, és mivel Smith esetében az amgydalát, a jobb temporális lebenyt első felét, és a jobb hippokampusz is műtötték, ezáltal nem csak eltávolítottak valamit az agyából, hanem egy új lehetőséget kapott az élethez.

“Még mindig bennem van az érzés, hogy nehogy elvétsem. Érzem a késztetést, hogy el kell kerüljem a veszélyt, de az ösztönös félelem eltűnt belőlem” – mondta a férfi.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek