UtazásA világhírű borszéki gyógyvíz - az Ásványvizek Királynője

A világhírű borszéki gyógyvíz – az Ásványvizek Királynője

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Úgy érzem, hogy Erdély nemcsak természeti látnivalóiban, legendáiban, hagyományaiban egyedi, hanem folyékony kincseiben, forrásaiban is. A Filantropikum.com csapata az egyik legrégibb és világszerte híres ásványvízforrást kereste fel Borszéken, hogy felfrissüljön testileg-lelkileg.

Borszék

Orbán Balázs erről a vidékről így ír a Székelyföld leírásában: “Szebb és minden tekintetben érdekesebb vidéket alig lehet elképzelni Borszék környékénél, mintha a mindenható természet egy varázskertbe akarta volna foglalni az isteni jóság e helyét, hogy azt ne csak hasznossá, hanem gyönyörködtetővé is tegye…”

Világszerte ismert borszéki gyógyvíz

Erdélybe nem hiába hívják bor-víznek, azaz borvíznek” a jó minőségű ásványvizet, mert annak úgy kell gyöngyöznie, mint a bornak.

Az ásványvíz története

Az első leírások jóval később születtek, mint maguk a regék és a szájhagyomány, amely ősidők óta ismerte a vizek gyógyító erejét. Írásos dokumentumok 1590-es évekből már leírják, hogy az Erdélyi fejedelem, Báthory Zsigmond, orvosa javallatára tölgyfa hordókban szállítatta a borszéki gyógyvizet köszvénye kezelésére. A víz egészségre gyakorolt jótékony hatásának híre hamar elterjedt és agyagkorsókban kezdik szállítani a vizet nemcsak Erdélybe, hanem Moldvába és Magyarországra is. Az első üvegpalackokat 1806-ban gyártják, és ezekben kezdik világszerte szállítani. A több Világkiállításon részt vett Borszéki víz számos aranyérmet gyűjtött be, viszont legnagyobb megtiszteltetése a Ferencz József császár által elnevezett: Ásványvizek Királynője cím.

Borvíz Múzeum

Természetesen Borszék városa és a forrásai is ki lettek téve a történelmi események és rendszerek nehézségeinek, de mai napig a világ minden tájára eljut innen a borvíz (Arab Emirátusok, Ausztrália, Amerika, és Európa legtöbb országa) – mondja büszkén a Borvíz Múzeum lelkes turistavezetője.

Borszéki  székely kapu az üdülő bejáratánál

A vendégeket egy szépen faragott Székely Kapu várja, amelyen keresztül beléphet a borvizek királyi területére. Minden kútnál illik tiszteletünket tenni, és belekóstolni a gyógyító vízbe.

Források

A Kossuth Forrás vize ivókúraként 1870 óta gyógyítja a pajzsmirigy betegségben, cukorbetegségben, savhiányos gyomorbetegségben, epebántalmakban szenvedőket és mai napig a városka leglátogatottabb forrásai közé tartozik.

A kút természettani jellemzésében így írnak: „A víz nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, íze csípős, de nem fanyar. Hosszú állás után rozsdás üledéket képez az üvegben. Hőfoka nyáron változatlanul 6-7 fok.”

A László Forrás vizét az I-es és II.-es stádiumban lévő magasvérnyomású betegek, bél és vesebántalmakban szenvedők élvezhetik.

A Lázár forrás szénsavas, kalciumbikarbonátos, magnéziumos, nátriumos vize székrekedéses, vastagbélhurutos, anyagcsere betegségben szenvedők, de főleg gyulladásos májbetegségek társ és utókezeléseként alkalmas.

Akárcsak borkóstolókor, borvíz-kóstolás során is rohamosan repül az idő. Az idő vasfoga a gyönyörű épületeket is kikezdte, amelyek még a boldog békeidőkről mesélnek. A város lassan de magabiztosan az erőforrásainak függvényében renoválja a történelmi épületeket.

Letűnt idők hirnöke

Ha már a borvízforrásoknál járunk ne kerülje el figyelmünket az új mofetta, amely a az Ősforrás helyén kialakított szénsavas száraz kigőzölgés. Az ajánlott kezelési idő 1o-15 perc és szívbetegségek, érszűkület ízületi bántalmak esetén javallott.

Mivel bőven kényeztettük testünket jó ásványvízzel, eljött az idő hogy kívülről is megmártózzunk a gyógyvízben. Az Ó-sáros fürdő 2012-ben nyitotta meg kapuit és az eredeti borvizes fürdőház látványvilágát megőrizve ajánlja hideg és melegvízes borvízfürdőit illetve a szauna és masszázs lehetőségét.

Így lett teljes a Borszéken eltöltött nap és bízom benne, hogy ez a fenyőerdővel körülvett Tündérkert meg tudja őrizni, kincseit és értékeit.

Ilyés Zsolt

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek