KuriózumA világ első élő koporsója, ami komposztálja a testet, és lényegében új...

A világ első élő koporsója, ami komposztálja a testet, és lényegében új életté alakítja át azt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Living Cocoon (Élő Gubó) a világ első élő koporsója, ami lényegében lebontja a belé helyezett testet. A biológiailag lebomló koporsó ötletével egy holland startup vállalkozás, a Loop Biotech állt elő, és azt mondják, a komposztálási folyamat mindössze 45 napot vesz igénybe.

Az alapítók, Lonneke Westhoff és Bob Hendrikx a honlapjukon azt állítják, hogy a különleges koporsókkal „pozitív ökológiai lábnyomot akartak biztosítani az emberiségnek.”

A rendhagyó koporsó elsősorban gombasejtekből, vagyis egészen pontosan micéliumból készül, ez a gomba gyökérszerű szerkezete, amely elágazó, fonalszerű hifák tömegéből áll. A micéliumból álló gombakolóniák a talajban és számos más szubsztrátumban is megtalálhatók.

A világ első élő koporsója, ami komposztálja a testet, és lényegében új életté alakítja át azt
Fotó: Loop Biotech

„A micélium, ha a talajhoz adjuk, talajjavító, növeli a biológiai sokféleséget” – magyarázta Hendrikx.

„Egy olyan anyag, amely jót tesz a talajnak, és valami, amibe az embereket temetni lehet, mindkettőnk számára előnyös” – tette hozzá.

Az ötletet lényegében az adta, hogy a gombák képesek a halott, kidőlt fákat új életre kelteni. Ezt szem előtt tartva készítettek egy olyan koporsót, amely lehetővé teszi, hogy az emberi maradványok táplálékforrássá váljanak a talaj számára.

A világ első élő koporsója, ami komposztálja a testet, és lényegében új életté alakítja át azt
Fotó: Loop Biotech

„Most már lehetséges, hogy a természet egy kis darabjáról emlékezzenek rád” – jelentette ki Hendrikx egy interjúban, és azt is elmagyarázta, hogy a gombasejteket kenderrosttal kombinálják a koporsók elkészítéséhez. A micélium és a kenderrostok egy öntőformában nőnek, és ez a folyamat hét napig tart.

A lebomló koporsók ötlete a Reddit-en is elterjedt, és úgy tűnik, a találmány sokak tetszését elnyerte. „Szeretném, ha így temetnék el a testemet. Milyen nagyszerű lenne, ha a temetők csak fákkal teli buja erdők lennének! Ahelyett, hogy virágot hagynál a sírköveknél, virágokat ültethetnél a fák köré, amik a szeretteid földi maradványaiból nőnének ki” – írta egy felhasználó.

„Nem értem, miért nem választja a lakosság nagyobb része az ilyen természetes temetést” – tette hozzá egy másik hozzászóló is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek