KuriózumA tudósok szerint a 10 óra előtt megkezdett munka felér egy kínzással

A tudósok szerint a 10 óra előtt megkezdett munka felér egy kínzással

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Oxford Egyetem vezető kutatója, Dr. Paul Kelley szerint a 10 óra előtt megkezdett munka napjaink legdrasztikusabb kínzómódszerei közé sorolható, hiszen a korai kelés ellentétes a szervezet cirkadián ritmusával, azaz a napi biológia órájával, amelynek kialakulásában szerepe van az agyműködésnek, a hormonok termelődésének.

A szakértő ezért úgy véli, ha valaki már jóval reggel 10 előtt elkezd dolgozni, akkor az a szervezet egyensúlyának, bioritmusának felbomlását eredményezheti.

“A szervezetünk 24 órás bioritmusát nem tudjuk megváltoztatni. Nem lehet mindig korán, ugyanabban az időben felkelni, mert más a máj és más a szív működési ritmusa” – véli a szakember.

Hozzáteszi, a 8 órás munkaprogram még az előző században alakult ki, közben ma már sok minden megváltozott, viszont egy dolog biztos: az emberek ma már annyit dolgoznak, hogy súlyos kialvatlanság tüneteit lehet észrevenni rajtuk, ami súlyos változásokat indíthat be a szervezetben.

A brit Telegraph lapban megjelent tanulmány szerint is, ha valaki csak egy héten keresztül, éjszakánként 6 órát alszik, 711 féle változás, módosulás állhat be a génszerkezetében.

A kutató több kollégájával úgy véli, hogy az alváshiány és a korán kelés miatt az életminőség romlása már kamaszkorban elkezdődik, hiszen köztudott, hogy a tizenévesek szervezete a testben lezajló biológiai, hormonális változások miatt, 10 óra előtt még nincs teljesen “felébredve”, nem tud megfelelően koncentrálni, figyelni, ezért a tanulás hatékonysága csökken.

Egy angliai iskolában letesztelték Dr. Kelley elméletét, és bevezették a 8,30-10 órás órakezdéseket, és azt vették észre, hogy diákok tanulmányi eredményei javultak, és az iskolán túli, közösségi tevékenységek iránt is nagyobb volt részükről az érdeklődés.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek