A tudósok szerint a 10 óra előtt megkezdett munka felér egy kínzással

Az Oxford Egyetem vezető kutatója, Dr. Paul Kelley szerint a 10 óra előtt megkezdett munka napjaink legdrasztikusabb kínzómódszerei közé sorolható, hiszen a korai kelés ellentétes a szervezet cirkadián ritmusával, azaz a napi biológia órájával, amelynek kialakulásában szerepe van az agyműködésnek, a hormonok termelődésének.

A szakértő ezért úgy véli, ha valaki már jóval reggel 10 előtt elkezd dolgozni, akkor az a szervezet egyensúlyának, bioritmusának felbomlását eredményezheti.

“A szervezetünk 24 órás bioritmusát nem tudjuk megváltoztatni. Nem lehet mindig korán, ugyanabban az időben felkelni, mert más a máj és más a szív működési ritmusa” – véli a szakember.

Hozzáteszi, a 8 órás munkaprogram még az előző században alakult ki, közben ma már sok minden megváltozott, viszont egy dolog biztos: az emberek ma már annyit dolgoznak, hogy súlyos kialvatlanság tüneteit lehet észrevenni rajtuk, ami súlyos változásokat indíthat be a szervezetben.

A brit Telegraph lapban megjelent tanulmány szerint is, ha valaki csak egy héten keresztül, éjszakánként 6 órát alszik, 711 féle változás, módosulás állhat be a génszerkezetében.

A kutató több kollégájával úgy véli, hogy az alváshiány és a korán kelés miatt az életminőség romlása már kamaszkorban elkezdődik, hiszen köztudott, hogy a tizenévesek szervezete a testben lezajló biológiai, hormonális változások miatt, 10 óra előtt még nincs teljesen “felébredve”, nem tud megfelelően koncentrálni, figyelni, ezért a tanulás hatékonysága csökken.

Egy angliai iskolában letesztelték Dr. Kelley elméletét, és bevezették a 8,30-10 órás órakezdéseket, és azt vették észre, hogy diákok tanulmányi eredményei javultak, és az iskolán túli, közösségi tevékenységek iránt is nagyobb volt részükről az érdeklődés.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top