Lydia Jacoby nyerte az aranyérmet a női 100 méteres mellúszás döntőjében, 2021. július 27-én Tokióban.

A szülővárosában azzal viccelődtek, hogy a 17 éves alaszkai úszó bálnákkal edz - a lány most olimpiai aranyat nyert

Lydia Jacoby, 17 éves úszónő kedden meglepő győzelmet aratott a 100 méteres mellúszásban, és ezzel megnyerte az olimpiai aranyat. A tinédzser egy 2800 lakosú, Seward nevű alaszkai kisvárosból származik, ahol igazi helyi hősnek számít.

A városban sokan azzal viccelődtek, hogy Jacoby bálnákkal és oroszlánfókákkal edzett, mivel csak egy medence van, amiben edzeni lehet. Ezen kívül Alaszka egész területén csak egy 50 méteres medence található Sewardtól majdnem 200 kilométerre északra, az anchorage-i Bartlett középiskolában.

Amikor a turisták megkérdezik, hol szokott edzeni a lány, a Zudy’s Cafe társtulajdonosa, Judy Odhner, az öböl felé mutat a város határában, sziklákkal, mély üregekkel és barlangokkal és alpesi gleccserekkel körülvéve.

„Nem hiszik el, hogy egy ilyen kisvárosnak medencéje lehet. Legalább olyan könnyen elhiszik, hogy Lydia minden nap odakint edz a bálnákkal és az oroszlánfókákkal. Ezért ennél a történetnél maradtunk. Lydia igazi alaszkai lány, szóval az egész elég hihető.” – tette hozzá. Most egy új szórakozó központ épül a városban, és ebben egy új úszómedence is helyet kap majd, ahol a jövő olimpikonjai edzhetnek. Tony Baclaan alpolgármester szerint legalábbis tárgyalják az új medence ügyét. „Lydiának el kellett hagynia a várost, hogy egy olimpiai méretű medencében edzhessen. Szóval nagy az érdeklődés az új medence iránt.” – mondta az alpolgármester.

Ami a sportolót illeti, mindössze 17 éves, de már most megdöntött néhány rekordot. Ő volt az első alaszkai, aki bekerült az amerikai olimpiai úszócsapatba, és aztán ő lett az első alaszkai úszó, aki olimpiai aranyat nyert. „Határozottan éremért versenyeztem. Tudtam, hogy képes vagyok rá.” – mondta Jacoby az NBC News-nak a győzelme után. „Nem igazán számítottam aranyéremre, így amikor felnéztem és megláttam az eredménykijelzőt, az kész őrület volt.” – tette hozzá.

Lydia szülei, Richard és Leslie Jacoby, hihetetlenül büszkék a lányukra. „Kikötővárosban élünk, Alaszka a vizek állama, és mi magunk is hajós emberek vagyunk. A mi motivációnk eredetileg csak az volt, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy jól érzi magát a vízben, és tud úszni.” – mesélte Richard. A férfi több éven át városnéző hajóutakat vezetett turistáknak, bálnaleseket, madárleseket és gleccsernéző túrákat szervezett. Jelenleg pedig a hideg vízben való túlélésről tanít egy tengerészeti iskolában. Felesége Lydia születése előtt szintén hajókon dolgozott.

„Szerintem Seward a legszebb hely a világon.” – mondta Lydia édesanyja egy korábbi interjúban.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.