KuriózumA pokol kapuja: a kráter, amely 1971 óta egyfolytában ég!

A pokol kapuja: a kráter, amely 1971 óta egyfolytában ég!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

1971 óta egyfolytában ég türkmenisztáni kráter.

A türkmenisztáni Darvaz város közelében található hatalmas égő krátert a helyiek a Pokol kapujaként emlegetik. Valóban nagyon hasonlít a Pokol kapujára, azonban ez nem egy természetfeletti erővel rendelkező misztikus hely, hanem egy olyan kráter, amelyből 50 éve folyamatosan szivárog a gáz.

Átmérője 69 méter, mélysége pedig 30 méter.

Szovjet mérnökök bukkantak rá 1971-ben a tátongó kráterre, és azt gondolták, hogy olajra leltek, azonban később rájöttek, hogy nem olaj, hanem gáz szivárog a föld mélyéből. A geológusok megpróbálták feltárni a környéket, de kutatás közben a kráter széle beomlott, a gödör kiszélesedett, ezért abba kellett hagyják a munkát. Úgy gondolták, hogy az évek múlásával csökkenni fog a feltörő gázmennyiség, de előrelátásuk nem igazolódott be, hiszen négy évtized után is ugyanolyan erősségű gáz jön a kráterből.

A Karakum-sivatagban található gödör igen különleges látványt nyújtott mind az odalátogató turisták, mind pedig a kutatók számára. Türkmenisztán elnöke, Gurbanduly Berdimuhamedow azonban elrendelte a Pokol kapujának bezárását.

Fotó: Tormod Sandtorv/Flickr.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek