KuriózumA nő, aki kigyógyította magát a szklerózis multiplexből

A nő, aki kigyógyította magát a szklerózis multiplexből

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ő nem más mint Dr. Terry Wahls, akinek az élet nem könnyítette meg a dolgát, hiszen négy éve, hogy előrehaladott szklerózis multiplex betegséget állapítottak meg nála, ami miatt sajnos egy időre tolószékben kényszerült. De Terry Wahls kezébe vette az sorsát és az irányítást is, képes volt táplálkozásbeli és életmódváltással kigyógyítania magát a gyógyíthatatlannak tartott betegségből. Ma már szinte teljes életet él, bot nélkül sétál, és kerékpárral megy be a munkahelyére.

Dr-Wahls

Mi is a szklerózis multiplex

Ez tulajdonképpen a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége. A kór következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin, azaz egy olyan speciális anyag, amely a központi idegrendszer idegsejtjeinek axonjait vagy magyarán idegnyúlványait burkolja be. A szklerózis multiplex legtöbb esetben fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felénél olyan szinten károsodnak a szövetek, hogy a beteg már nem fog tudni lábra állni, rokkanttá válik.

A doktornő Wahls Protocol címen egy olyan fórumot hozott létre, ahol mindenkinek igyekszik segíteni, felvilágosítást nyújtani erről a komplex betegségről. Eddig úgy tartották, hogy a szklerózis multiplex egy autoimmun folyamat, ez pedig azzal jár, hogy az immunrendszer úgy gondolja, hogy a központi idegrendszer egészséges sejtjei kockázatot jelentenek a szervezetre nézve, ezért támadást intéz ellenük.

Dr. Wahls szerint az egészséges táplálkozás és az immunrendszer közötti kapcsolatról már nem beszélnek az orvosok, hiszen ha valaki helytelenül táplálkozik, és még stresszes is, jó páran vannak úgy-e ebben a helyzetben, akkor az úgynevezett „szivárgó bél” effektus léphet fel, amely azt jelenti, hogy belekből kiszivárognak a méreganyagok, bejutnak a véráramba, onnan pedig a központi idegrendszerbe.

A PLOS ONE című szaklapban ez a tanulmány már meg is jelent, így kijelenthető, hogy kapcsolat van a helytelen táplálkozás, a stresszes életmód és a szklerózis multiplex között. Sok esetben a betegnek nem mondják el a teljes igazságot, felírnak egy halom gyógyszert, ami voltaképpen semmit nem ér.

A megoldás a mozgásban van, ezért az egészséges emberek is sokat kellene mozogjanak, mert így csökken a stressz, és emellé antioxidánsokban, egészséges zsírokban, idegvédő anyagokban gazdag élelmiszereket kell fogyasztani.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek