KuriózumA modern Noé bárkája, amelyet kizárólag a világ gazdagjainak és az éghajlatváltozás...

A modern Noé bárkája, amelyet kizárólag a világ gazdagjainak és az éghajlatváltozás szakértőinek szántak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy szingapúri üzletember nem titkolt célja, egy olyan nukleáris meghajtású luxus megajacht megépítése, amelynek fedélzetén összegyűlhetnének a világ leghíresebb klímakutatói és a leggazdagabb emberei egyaránt, ahová a VIP belépőjegy ára körülbelül egymillió dollár lenne. Az utazás végső célja pedig nem lenne más, mint a bolygó megmentése! – tájékoztat a CNN.

„Miért ne gyűjtenénk össze a bolygó leggazdagabb embereit, és a legokosabb tudósait, hogy aztán első kézből megtudhassuk, mi is történik valójában körülöttünk?” – tette fel a kérdést Aaron Olivera, egy szingapúri üzletember, aki tulajdonképpen a fenti projekt kezdeményezője.

Ha ez az elképzelés valóra válik, a leendő megajacht, a „Föld 300” nevet kapja, (ahol a 300-as szám a hajó méterben mért hosszából származik), és a világ legnagyobb luxushajója lesz.

Jelenleg ugyanis a legnagyobb luxusjacht az Azzam (kb. 200 méter hosszú), és az Abu-Dhabi királyi család tulajdonában található.

A cél tehát egy SF hajó megépítése, „zöld” nukleáris meghajtással és kvantumszámítógéppel felszerelve, amelyről úgy gondolják, hogy képes lesz megoldást találni a jelenlegi éghajlati válságra.

A jelenlegi szuperjachtok ugyanis rendkívül negatív hatással vannak a környezetre. Az amerikai Indiana Egyetem kutatóinak számításai szerint, egy legalább 30 méter hosszú, teljes személyzettel rendelkező luxushajó helikopterpályával és úszómedencékkel, valamint tengeralattjárókkal felszerelve, évente több, mint 7000 tonna szén-dioxidot bocsát ki.

Ha ezt a számot 300-al megszorozzuk – mely a világ tengerein és óceánjain jelenleg lebegő szuperhajók hozzávetőleges száma -, akkor több mint 2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást kapunk, ami megegyezik a világ országainak egynegyede által évente kibocsátott légszennyezéssel – állítja a CNN.

Ezzel szemben, a Föld 300 megajacht nukleáris meghajtású lesz, ami nulla szén-dioxid-kibocsátást jelentene a légkörbe – állítják a projekt támogatói. Egész pontosan, Olivera célja az lenne, hogy a hajó egy nukleáris reaktorral rendelkezzen, amelynek az üzemanyaga a tórium lenne – egy olyan elem, amely a nukleáris reakció következtében nem termel radioaktív plutóniumot (mint a hagyományos uránreaktorok esetében). Ez a koncepció azonban még a kutatási fázisban található.

A futurisztikus kialakítású hajó fedélzetén egy 13 emeletes magas gömböt emelnének, amelyben azok a tudományos laboratóriumok lennének, ahol a tudósok remélhetőleg megoldásokat találnának a jelenlegi éghajlati válságra.

A tudósok munkáját egy kvantum szuperszámítógép segítené, mely milliószor gyorsabb és kifinomultabb, mint jelenlegi társai. Akárcsak a tóriumreaktor esetében, jelenleg még nem létezik ilyen számítógép „a piacon”, még akkor sem, ha a Föld 300 projekt kezdeményezője ezt a jachtot 2025-ben már készen szeretné látni.

A nukleáris megajachton 425 ember férne el, ebből 165 személyzet és 160 tudós. A legénység „kemény magját” 20 gazdasági szakértő, mérnök, felfedező, aktivista, művész vagy politikus alkotná.

A jachton minden bizonnyal helyet kapna Elon Musk, Greta Thunberg és Michelle Obama is. A jegyekért csak a gazdag turisták fizetnének, akik ezért cserébe elfoglalhatnák a jacht fedélzetén található 20 VIP kabint. Egy ilyen jegy ára körülbelül egymillió dollár lesz, és ez a pénz a hajón lévő tudományos expedíció finanszírozására fog szolgálni.

„A hajó építésének fő oka az, hogy a globális problémát jelentő éghajlatváltozásra, egy ilyen globális jellegű járművön születhessen megoldás” – mondta Aaron Olivera, aki arra is kitért, hogy a Föld 300 építésének ötlete akkor merült fel benne, amikor egy Maldív-szigeteki útja során, a kihalás szélén álló korallzátonyokat látott. Ennek hatására az üzletember úgy gondolta, jó ötlet lenne összehozni két ennyire eltérő világot: a szupergazdagokét és a tudósokét.

Ehhez hasonló projektet Norvégiában indítottak, a 350 millió dolláros REV Ocean nevű szuperhajóval, amelyet a halászat, az éghajlatváltozás és az óceánok műanyagszennyezésének kutatására használnak.

A Föld 300 azonban kétszer ennyibe fog kerül – azaz 700 millió dollárba és a becsült teljes hossza 300 méter lesz. Olivera több németországi és dél-koreai hajógyárat is fontolóra vett, ahol ezt a hajót megépíthetik. A vállalkozó abban is reménykedik, hogy a hajó 2025-re készen áll majd, és reméli, hogy minél több magánbefektetőt és bankot be tud majd vonni a projekt finanszírozásába.

Fotó: Facebook/Earth 300

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek