KuriózumA Mennybe vagy a Pokolba - mi is történik valójában, ha gyertya...

A Mennybe vagy a Pokolba – mi is történik valójában, ha gyertya nélkül halunk meg?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A több száz éves keresztény hagyományok egyértelműen azt állítják, nem jó, ha valaki gyertyafény nélkül távozik ebből a világból, mert a sötétben nem fogja megtalálni a Mennyország felé vezető utat. De mi is az igazság? – Már ha lehet igazságot keresni a vallás kérdésében. Az egyház képviselői segítenek megválaszolni e bizarr feltevést.

Mi történik, ha gyertya nélkül halunk meg?

A Szent Evangélium is azt mondja: „Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!”

A gyertyát a tisztelet jeléül szokás meggyújtani az iránt, aki éppen eltávozott, ugyanakkor egy imát is jelképez a halott örök nyugalmáért.

Amennyiben elmarad a gyertyaláng, ez az ima is elmarad, így az elhunyt nem fogja megtalálni a nyugalmat, sem pedig az Égbe vezető utat. Itt reked a Földön abban a bizonyos halál utáni 40 napban, amikor a lélek megpróbál átkelni, megtalálni a helyét a túlvilágon.

A Pokol kitaláció lenne?

„Nem hiszem, hogy létezik Pokol. Hiszek a halál utáni életben, de nem gondolom, hogy annak bármi köze is lenne a jutalomhoz vagy a büntetéshez. A vallás mindig is egy irányító, befolyásoló tényezőként kapcsolódik bele ebbe, és az emberek nem is igazán értik ezt a dolgot. De valójában egy hatékony, bűnre és bűnhődésre épülő üzlet az egész: a Menny az a hely, ahol a jótetteid jutalmazásra várnak, míg a Pokol a legkegyetlenebb büntetések helyszíne az elkövetett hibáidért. Ennél jobb kontrollt az emberiség felett ki sem lehet találni. A perzselő tűz és az ijesztő ördög mind-mind e kontroll megfélemlítő elemei.” – szögezi le John Shelby Spong, volt pap.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek