Úgy tűnik, hogy az Antarktisz feletti ózonlyuk regenerálódik, viszont a sűrűbben lakott földrajzi szélességi fokoknál nem látszik javulás. Az ózonréteg elengedhetetlenül fontos az emberiség és a Föld számára is, éppen ezért fokozott figyelmet igényel, nagyon kell vigyáznunk rá.

A földfelszín felett 20-30 kilométeres magasságban húzódó ózonréteg elnyeli a Napból származó káros ultraibolya sugarakat. Az Antarktisz feletti ózonréteg folyamatos megfigyelést igényelne, mondta a BBC-nek dr. Jonathan Shanklin kutató, aki az 1980-as években először elemezte az ózonréteg vastagságát.

Az ózonréteg az 1970-es évek óta folyamatosan vékonyodik, és ezért leginkább a CFC gázokból felszabaduló klór a felelős. A világ országai 1987-ben, a montreali jegyzőkönyvben foglalt egyezményben állapodtak meg arról, hogy kivonják ezeket a káros anyagokat az ipari termelésből és mással helyettesítik őket. Az egyezmény hatását négyévenként vizsgálják fölül egy konferencián.

Most a kutatók szerint úgy tűnik, hogy csökkenni látszik az Antarktisz feletti ózonlyuk. Különböző óvintézkedéseket vetettek be, Kelet-Ázsiában például 2012 óta a betiltott klór-fluor-karbon-kibocsátás növekedését mérik, és a CFC vegyületeket helyettesítő anyagokat is le kell cserélni, mert azok a globális felmelegedést fokozzák.

“Elhamarkodott kijelentés lenne, ha azt mondanánk, hogy megoldódni látszik az ózonréteg problémája, mégis úgy tűnik, hogy némi javulás látszik a regenerálódás szintjén, viszont még további kutatások szükségesek a pontosabb eredmény felállítása érdekében”, mondta dr. Jonathan Shanklin.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.