Kuriózum„A kisfiunk életét vesztette a bölcsődében, most azt akarjuk, hogy minden szülő...

„A kisfiunk életét vesztette a bölcsődében, most azt akarjuk, hogy minden szülő megtudja, hogy lehetett volna megmenteni”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szülők, akiknek a kisfia félrenyelte az ételt és megfulladt a bölcsődében, adománygyűjtést indítottak annak érdekében, hogy minden bölcsődében és óvodában legyen egy olyan légút tisztító készülék, ami potenciálisan életmentő lehet.

Az angliai Kent megyében élő Zoe és Lewis Steeper 2021 szeptemberében veszítették el kisfiukat, a 9 hónapos Olivert, aki fulladozni kezdett az ételtől a bölcsődében, és már nem tudták megmenteni az életét.

A londoni Evelina Gyermekkórházban lélegeztetőgépre helyezték ugyan a kisfiút, de hat nappal később szívroham és agysérülés következtében elhunyt. Azóta a 39 éves Lewis, aki teherautó sofőrként dolgozik, és felesége, az úszásoktatóként dolgozó 34 éves Zoe, elindították az Oliver Steeper Alapítványt, hogy az óvodáknak ingyenes LifeVac eszközöket biztosítsanak.

A LifeVac készülék a készítői szerint már 1232 ember életét segített megmenteni, Lewis és Zoe pedig, akiknek azóta született egy másik kisfiuk, a most 7 hónapos Jake, őszintén hisznek benne, hogy Oliver még ma is életben lenne, ha a bölcsőde személyzetének a rendelkezésére áll ez a speciális készülék. A 60-80 fontba kerülő készülék úgy működik, hogy egy légmentes maszkhoz rögzített fogantyú segítségével kiszívja az elzáródást okozó ételdarabot vagy más tárgyat.

„Ez egy nagyon egyszerű eszköz, de hihetetlenül hatékony. Nincs szükség hozzá nagy erőre, csak egy egyszerű kézmozdulatra” – magyarázta Lewis.

„A kisfiunk életét vesztette a bölcsődében, most azt akarjuk, hogy minden szülő megtudja, hogy lehetett volna megmenteni”
Oliver halála elkerülhető lett volna

„Nem is tudtuk, hogy egyáltalán létezik, amíg nem kaptunk egy üzenetet a LifeVac-től a Facebookon, nem sokkal Oliver halála után” – magyarázta a férfi, hozzátéve, hogy azóta nagyszerű kapcsolat alakult ki közöttük a készüléket forgalmazó csapattal.

„Küldetésünk, hogy az Egyesült Királyságban minden óvodában és bölcsődében legyen LifeVac készülék. Aztán, ha ezt elértük, szeretnénk iskolákba, gondozó otthonokba és éttermekbe is eljuttatni. Az egész Egyesült Királyságot le akarjuk fedni, mert ahol ember van, ott fennáll a fulladás veszélye. Őszintén hiszünk abban, hogy ha minden óvodában lenne egy ilyen készülék, akkor Oliver még mindig itt lenne” – mondta Lewis.

Az Oliver Steeper Alapítvány eddig több mint 4000 fontot gyűjtött össze a projekt megvalósítására, de egy ideig várniuk kellett, amíg a készülék használatát engedélyezték a gyermekgyógyászatban. A bölcsődék és az óvodák részéről ugyanakkor hatalmas az érdeklődés, és sokan nem értik, miért nincs már most minden óvodában ilyen készülék.

„Az óvodák csak úgy özönlöttek hozzánk. Ez a személyzet és a szülők számára is megnyugvást jelent. Még olyan emberekről is hallottunk, akik egyedül voltak, amikor fulladozni kezdtek, és képesek voltak használni a készüléket” – mesélte Lewis. „Végső megoldásként tervezték, amikor az elsősegélynyújtás nem lehetséges, de mi nem haboznánk használni” – tette hozzá.

Minden egyes készüléken, amit az Oliver Steeper Alapítvány eljuttat az óvodákba és bölcsődékbe, lesz egy matrica Oliver nevével és fényképével, hogy ezzel is tisztelegjenek az emléke előtt.

Oliver bölcsődéjének működését egyébként azonnal felfüggesztették a balesetet követően, és az intézmény azóta végérvényesen bezárt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek