Napi LikeA Hold és az emberi tudat: hogyan befolyásol minket?

A Hold és az emberi tudat: hogyan befolyásol minket?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A természet erős hatással van ránk, úgy fizikailag mind szellemileg. Akár ultraviola sugarakban fürdünk, akár a reggeli égboltot bámuljuk, vagy erdőben sétálunk vagy úszunk a tenger hullámai közt – a természet stimulálja a testünkben levő hormonokat és energiákat.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A régi idők óta költők és művészek tollára vett Holdnak azonban egy sor kellemetlen hatása van az emberi elmére, melyek tudományos- és spirituális megközelítésből egyaránt magyarázhatóak.

Miért gyötör álmatlanság teliholdkor? És mitől érezzük „furcsán” magunkat újholdkor?

Több kutatócsapat végzett már tanulmányokat arra vonatkozólag, hogy a teliholdas éjszakák miként hatnak az ember elméjére és viselkedésére. A kvantumfizika azt mondja, hogy mindennek, ami az Univerzumban létezik – így a csillagok, bolygók, holdak -, van egy bizonyos frekvenciájuk. Az a frekvencia, amit a Hold sugároz, befolyásolja az emberi tudat frekvenciáját, mely az érzéseket, érzelmeket és vágyakat irányítja. A tudatos és tudattalan szinten is működő elme reagál a Hold helyzeteire.

Agykutatók elismerték a tényt, miszerint a tudatalatti irányítja az életünk 95%-át. Itt tárolódnak az évek során felgyűlt benyomások, emlékek és gondolatok. A Hold frekvenciái képesek úgy befolyásolni a tudatalatti frekvenciáit, hogy ezek felszínre törjenek és a tudatba kerüljenek. A tudatalattiban sok olyan szükséges és szükségtelen, pozitív vagy negatív lenyomat van, melyek ha tudatosulnak, akkor kétségbeesettnek, őrültnek és meggondolatlannak érezhetjük magunkat. A telihold és újhold felszínre hozhatja a tudatalattiban raktározott élményeket, ezért sokan számolnak be furcsa érzésekről és állapotokról ezekben az időszakokban.

Ezek az állapotok a tudatos megfigyeléssel irányíthatóak. Hogy a tudatalatti működését megértse valaki, ahhoz az önmegfigyelés képességét kell elsajátítania.

Hold, árapály és az emberi test

Gravitációs erejének köszönhetően, a Hold a dagály és apály váltakozásait idézi elő a Földön. Könnyen lehet, hogy a dagályhoz nem csak a tengeri állatoknak kellett hozzászokni: mivel testünk 80%-a víz, minket is hasonlóan befolyásolhat a Hold, mint a tengerek vizeit. Kísérleteket is végeztek arra vonatkozólag, hogy a Hold hogyan befolyásolja az álmokat: 33 önkéntes szemmozgásait és hormonszint változásait vizsgálták, akik több napon keresztül egy laboratóriumban aludtak. Azt találták, hogy a teliholdhoz közeledő napokon az önkénteseknek átlagosan 5 perccel több kellett az elalváshoz és a szokásosnál 20 perccel kevesebbet aludtak. Ugyanakkor, az álom ciklusaiért felelős melatonin nevű hormon mennyisége is alacsonyabb volt, mint a nem teliholdas éjszakákon. Érthető tehát, hogy miért küzd sok ember álmatlansággal teliholdkor. Az Ashtanga jóga művelőinek is tanácsosabb például meditálni jóga helyett ezekben a napokban, a testükben levő magasabb energiaszint miatt.

Igaz, hogy nagymértékben befolyásol minket a Hold, de energiáit saját magunk javára is fordíthatjuk ahelyett, hogy nyomasztanának minket. Mivel az Újhold előhozza belőlünk a tudatalattiban nyugvó érzelmeket, ilyenkor megtisztíthatjuk elménket és lelkünket azoktól a gondolatoktól, amelyek egyébként tudatosan, nem hagytak nyugodni. Ilyenkor tisztábban láthatjuk a dolgokat és a tudatos gondolkodás is jobban kezelhető.

Fontos dátumok a Holdnaptárban:

2014. szeptember 9. – Telihold
2014. szeptember 24. – Újhold

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek