Ha megnézzük a házasságról a popkultúrában kialakított képet, úgy gondolhatjuk, a házasság minden nő leghőbb vágya. A divatlapok a menyasszonyoknak szólnak, csak nagyon ritkán a vőlegényeknek, és még tévéműsor is szól arról, hogy nők versengenek egymással egy eljegyzési gyűrűért.

Másrészről úgy tartják, a férfiak félnek az elkötelezettségtől, és különböző módszerekkel kell belőlük kicsikarni a boldogító igent. Odáig jutottunk, hogy úgy gondoljuk, a házasság természetes a nő számára, egy férfi számára azonban fojtogató csapda. A valóságban azonban nem így állnak a dolgok.

Kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a férfiaknak jobban kijut a házasság nyújtotta előnyökből: egészségből, boldogságból és jólétből. A házas férfiaknak jobban megy a soruk, mint szingli férfitársaiknak, míg a házas nőknek semmivel sem jobb, mint szingli társaiknak.

Az, hogy a házasság a nők leghőbb vágya, nem egyéb, mint mítosz. A szociológus Michael J. Rosenfeld által végzett kutatás érdekes eredményt mutatott: a válások 2/3-át (69%) nők kezdeményezik, és ez nem csak a fiatal párok esetében igaz. Sőt, mi több, a házasságban élő nők kisebb elégedettségi szintről számoltak be, mint más nők (akár azok is, akik párkapcsolatban élnek).

Rosenfeld azt mondja, a házasság eredetileg azon az általánosan elfogadott feltételezésen alapult, miszerint a feleség a férj tulajdona. A nők elnyomásának egykori szelleme rányomja a bélyegét a modern kori házasságra is, méghozzá a házasságban élő nők kárára.

Ez mindenesetre érdekes feltételezés, de azért nem zár ki minden kétséget. Például, annak az oka, hogy a házasságban élő nők hajlamosabbak az elégedetlenségre, lehet a házasság maga, de az is lehet, hogy azok a nők, akik hajlamosabbak az elégedetlenségre, egyszerűen csak fogékonyabbak arra, hogy férjhez menjenek.

Az elvárásoknak fontos szerepük lehet egy házasság alakulásában. Mindaddig, amíg a társadalom és a kultúra hatására a nők elvárásai nagyobbak a házassággal szemben, a férfiaké pedig jóval kisebbek, addig nem is csoda, hogy a férfiak többet „profitálnak” a belőle, hiszen azt mondhatják: „A házasság sokkal jobb, mint amire számítottam”, míg a nők elvárásaikhoz képest kevésbé lesznek megelégedve.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.