KuriózumA házasság 4 fázisa - ha a kettesnél tovább jutsz, ideje újragondolni...

A házasság 4 fázisa – ha a kettesnél tovább jutsz, ideje újragondolni a kapcsolatokat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A házasság csakúgy, mint a legtöbb intim kapcsolat, komplex és folyamatosan változó kötelék két ember között. Vannak olyan időszakok benne, mikor az adott felek nagyon egy hullámhosszon vannak, szinte olvasnak egymás gondolatai közt, ám vannak olyan periódusok is, mikor kissé eltávolodnak.

A házasság 4 fázisa - ha a kettesnél tovább jutsz, ideje újragondolni a kapcsolatokat!

Az idő múlásával szinte minden egyes házas ember megtapasztalja a házasság különböző fázisait, hiszen előbb utóbb változás következik be, ha két ember folyamatosan együtt él. Viszont ezekről a változásokról beszélni kell és közösen összehasonlítani, hogy honnan hová jutott el a kapcsolat.

1. Első fázis: Szeretők

A legtöbb ember úgy tartja, hogy csak friss házasként lehetséges a házasság ezen szakasza, de ez nem igaz. Nem szó szerint kell érteni a „szeretők” kifejezést, habár az intimitásnak is komoly szerepe van, hanem olyan kötelékre kell gondolnunk, amiben úgy érezzük, képtelenek vagyunk meglenni a másik nélkül.

Ha elutazik kis időre hiányzik, ha rá gondolunk mosolygunk és folyton azon ügyködünk, hogy szebbé és jobbá tegyük a napjait. Erre a fázisra nagyon érdemes ügyelni, mert menedéket jelenthet mindét fél számára.

2. Második fázis: Barátok

Bármilyen jól működő kapcsolatban előbb vagy utóbb bekövetkezik az a szakasz, mikor barátként tekintünk a másikra. Ilyenkor a kapcsolat elsődleges forrása nem az intimitás, hanem a kölcsönös szeretet. A szeretetet már gondoskodás formájában mutatjuk ki, és az kerül előtérbe, hogy a másik számára megteremtsük a jólétet.

3. Harmadik fázis: Szobatársak

Ha eljut a kapcsolat erre a szintre, akkor ideje, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk rá. A lakótársi kapcsolat olyankor jelentkezik, amikor a háztartás, a gyerekek, és mindenki más fontosabbá válik, a kettőtök kapcsolatánál. Már nem a kettőtök dolga élvez prioritást, hanem az, hogy a hétköznapok gördülékenyen menjenek, a gyerekeknek mindenük meglegyen – és észrevétlenül elszalad az idő mellettetek. Tenni kell ellene! Le kell ülni és időt kell szentelni a másikra, meg kell hallgatni egymást, érdeklődést kell mutatni, mert ha nem, elhidegülés lesz a vége. Nem szabad hagyni, hogy a pihenés és a csend fontosabbá váljon az intimitásnál. Azt pedig végképp ne tegyétek, hogy különböző „praktikus” okoknál fogva külön szobában alszotok.

4. Negyedik fázis: Ellenfelek

Természetesen minden házaspár életében vannak viták, nézeteltérések, de ha ezek állandósulni látszanak, akkor komoly problémával néztek szembe. Ilyenkor már képtelenek vagytok egymás szemszögéből megközelíteni a dolgokat, ezért egyre csak gyűlnek a csalódások, kiabálások, lelki fájdalmak.

Sajnos sok pár csak a legutolsó pillanatban kap észbe, hogy valamit tenni kellene, ám olykor már túl késő. Ne sajnáltátok egymástól az időt, olykor legyetek önzőek és nézzétek a kapcsolatotok érdekeit, mert ha egyszer eljuttok oda, hogy csak éltek egymás mellett és már nincs meg a szikra, nagyon nehéz rendbe hozni a dolgokat. A változásoktól pedig ne féljetek, csak arra vigyázzatok, hogy pozitív irányba történjen minden.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek