A Fülöp-szigetek 7641 sziget-együttesből tevődik össze Délkelet-Ázsiában. Az erdős területek jelentős csökkenése az intenzív mezőgazdasági tevékenységnek köszönhető.

A becslések szerint 24,2 millió hektárnyi erdőt vágtak ki 1934-től 1988-ig, elsősorban fakitermelés céljából. Vagyis az ország erdős területe a 20. század folyamán 70%-ról 20%-ra csökkent.

Napjainkban az illegális fakitermelés az egyik legnagyobb probléma az országban, melynek következtében egyre gyakoribbak az áradások és a földcsuszamlások is. A helyzet orvoslására a Fülöp-szigetek kormánya új törvényt hozott létre és fogadott el, amely előírja, hogy az iskolások, egyetemi hallgatók legalább tíz fát telepítsenek, ha diplomát akarnak szerezni.

A cél az, hogy a törvény végrehajtása által a Fülöp-szigeteken a nettó veszteségről a nettó nyereségére forduljon a helyzet. Az ottani fiatalok egy igen erős üzenetet kaptak: a környezet pótolhatatlan! A törvényjavaslat kötelezővé teszi minden végzős általános-, középiskolás- és főiskolai hallgató számára, hogy legalább tíz fát telepítsen, mielőtt diplomát szerezne.

„Mivel több mint 12 millió általános iskolás, majdnem ötmillió középiskolás és közel 500 ezer főiskolás diák van, ez a kezdeményezés, megfelelő végrehajtása esetén évente legalább 175 millió új fa ültetését jelentené. A kezdeményezés keretén belül egy generáció során nem kevesebb, mint 525 milliárd fát lehet ültetni.” – fejtette ki Gary Alejano képviselő.

A törvény értelmében fát lehet ültetni erőkben, védett területekre, őshonos területekre, városi régiókba, polgári-, és katonai fennhatóság alatt álló területekre, inaktív és elhagyatott bányaterületekre, és más erre alkalmas földterületekre. Az ültetésre kiválasztott fajok meg kell feleljenek a terület éghajlatának és domborzatának, valamint előnyben kell részesíteni az őshonos fajokat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.