KuriózumA fizikusok úgy vélik létezhet a „tüköruniverzum” - csupán még nem fedeztük...

A fizikusok úgy vélik létezhet a „tüköruniverzum” – csupán még nem fedeztük fel!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egyre több kutató kezdi úgy vélni, hogy létezik egyfajta tüköruniverzum, és habár elsőre ez kissé furcsának tűnhet, a szakértők szerint ez sok, idáig megmagyarázhatatlan dologra választ adhat.

Noha még igencsak messze állunk a párhuzamos univerzum felfedezésétől, de előszelei olykor-olykor felerősödni látszanak. Az évek során megannyi teória, elmélet látott napvilágot egy vagy több másik univerzum esetleges létezése kapcsán, de a tüköruniverzum elmélete egyenesen a nagy robbanás elméletére alapoz, s ennek értelmében a „a nagy bumm” bekövetkeztekor létrejöhetett egy másik világ, ahol a dolgok cseppet sem hasonlíthatóak a mi univerzumunkhoz.

Mivel a teleszkópok alapvetően a múltba tekintenek, azok, akik az űr egészét kutatják, bepillantást nyernek olyan dolgokba, amelyeket egyébként soha nem láthatnánk s habár egyelőre kézzelfogható bizonyítékunk egyetlen elmélettel kapcsolatban sincs, a szakértőknek számtalan ötlete és elképzelése van a témát illetően.

Sokan azért hisznek abban, hogy létezhetnek alternatív univerzumok, mert amiket régebben sokáig „lehetetlennek” hittünk vagy éreztünk, azzal ma napi szinten foglalkozunk és léteznek. A tudomány folyamatosan fejlődik és naponta érkeznek újabbnál újabb innovációk.

A Forbes magazin cikke szerint „fizikai szempontból a párhuzamos univerzumok elmélete egyike azoknak az érdekes felvetéseknek, amelyek rendkívül meggyőzőek, érdekesek tudnak lenni, ám ezzel egyidejűleg rendkívül nehezen is ellenőrizhetőek. A szakértők először a kvantumfizika összefüggéseiben vizsgálják az elméleteket, hiszen ez arról híres, hogy még akkor is kiszámíthatatlan eredményeket produkálhatnak, ha birtokában vagyunk minden információnak egy rendszer felépítését illetően. Ha egy elektron elveszünk és átlőjük egy kétréses kísérleti elrendezésben csak valószínűsíteni tudjuk, hogy hol fog landolni, pontosan megjósolni lehetetlenség.”

„A kvantumfizika úgynevezett sokvilág interpretációja feltételezi, hogy minden lehetséges kimenetel valóban megtörténik, de mindegyik Univerzumban csak egy kimenetel történhet meg. Végtelen számú párhuzamos univerzumra van szükség az összes lehetőség figyelembevételéhez, de ez az értelmezés ugyanolyan érvényes, mint bármely más” – tehát szinte bármi megtörténhet.

Tehát amíg a relatív univerzumok nemlétezése nem nyer bizonyítást, addig tudományosan nem zárhatjuk ki ezek létezését. Te mit gondolsz? Létezhetnek tüköruniverzumok?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek