KuriózumA finn miniszterelnök 4 napos munkahetet és 6 órás munkanapokat vezetne be

A finn miniszterelnök 4 napos munkahetet és 6 órás munkanapokat vezetne be

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A The Guardian szerint Finnország új miniszterelnöke, aki egyben a világ legfiatalabb miniszterelnöke is, a 4 napos munkahét támogatója.

A világ legfiatalabb miniszterelnöke, a 34 éves Sanna Marin, úgy véli, hogy „az emberek megérdemlik, hogy több időt tölthessenek a családjukkal, szeretteikkel, a hobbijukkal és az élet más aspektusaival, például a kultúrával”, írja a thesun.co.uk.

A javaslat azonban nem szerepel a hivatalos kormányprogramban.

A miniszterelnök reformja lehetővé tenné az alkalmazottak számára, hogy több időt töltsenek a családjukkal, élvezhessék az életet, a hobbijaikat és a kultúrát.

Svédországban 2015-ben már tettek hasonló kísérletet, amely kimutatta, hogy a 6 órás munkanap növelheti a produktivitást. Az eredmények azt mutatták, hogy az alkalmazottak boldogabbak, egészségesebbek és produktívabbak voltak.

2019 novemberében a Microsoft Japan bevezette a 3 napos hétvégét az alkalmazottai számára, és a termelékenység 40%-kal nőtt.

Marin, aki egygyermekes édesanya, a balközép kormánykoalíció vezetője, a koalíciót alkotó másik négy pártnak pedig szintén nők a vezetői, ebből hárman ugyancsak 35 év alattiak.

Finnországban a munkahét jelenleg 5 napos, napi 8 órás munkaidővel.

Li Andersson oktatási miniszter azonnal üdvözölte a javaslatot. Azt nyilatkozta: „Fontos, hogy megengedjük a finneknek, hogy kevesebbet dolgozzanak. Ez nem a női kormányzásról szól, hanem egészen egyszerűen a szavazóknak tett ígéretek betartásáról”.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek