KuriózumA finn anyák már 84 éve kapnak ingyenes „babadobozt” tele nélkülözhetetlen holmikkal...

A finn anyák már 84 éve kapnak ingyenes „babadobozt” tele nélkülözhetetlen holmikkal az újszülöttek számára

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy újszülött kisbaba ellátása sok kiadással jár, és a finn kormány annak tudatában, mekkora terhet ró ez az újdonsült szülőkre, gondoskodik arról, hogy minden várandós anya kaphasson egy ajándékcsomagot, amivel megkönnyíthetik a babavárást. Ez a hagyomány ráadásul már 84 éve létezik.

Az újszülött-csomag egyfajta kezdőkészlet, amiben babaruhák, pelenkák, ágyneműk, babakozmetikumok, játékok is vannak, és egy kis matrac, amivel maga a doboz kisággyá alakítható. A doboz tartalma minden évben változik, de a matrac mindig megtalálható benne, így sok finn kisbabát lehet látni ebben a dobozban szunyókálni országszerte.

Az anyák választhatnak a doboz illetve egy 140 eurós készpénzbeli támogatás között, de a nők 95%-a a dobozt választja, mivel azt sokkal értékesebbnek tartják.

Fotó: Twitter

A babadoboz hagyományát 1938-ban vezették be, és akkoriban még csak az alacsonyabb jövedelmű családoknak járt, de 1949-től már bárki megkaphatta azt, mert a készlet rendkívül hasznosnak bizonyult. Az egyetlen kikötés az volt, hogy a kismamának még a terhesség negyedik hónapja előtt el kellett mennie orvoshoz.

Ez az intézkedés azért volt fontos, mert Finnországban a 30-as években nagy volt a szegénység és a csecsemőhalandóság, és a várandós anyák általában nem fordultak orvoshoz. Az akkori adatok szerint minden 1000 csecsemőből 65 meghalt. A csomag bevezetése utáni évtizedekben ez az arány drasztikusan javulni kezdett. De ehhez természetesen az egészségügyi rendszer fejlődése is nagyban hozzájárult az 1960-as években.

A Washington Post márciusban arról számolt be, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete által támogatott World Happiness Report már ötödik éve a világ legboldogabb országának minősítette Finnországot.

Fotó: Twitter

Liisi Hatinen, aki kommunikációs koordinátor Espooban, egy Helsinki közelében lévő városban, ugyanakkor kétgyermekes édesanya, azt mondja, ez részben azért van, mert „mindenki hozzáfér az alapokhoz”. Ez magában foglalja a garantált egészségügyi ellátást, a tandíjmentes oktatást és a megfizethető lakhatást.

„Ezek a programok jól átgondoltak és működnek, és megteremtik a boldogság alapját” – mondja Hatinen.

Emellett a munka és magánélet közötti egyensúly is nagyon fontos, és a finnek szerint ez is nagyszerűen működik. Jukka Multisilta, egy helsinki stratégiai tanácsadó azt mondta: „Öt hét szabadságot kapunk évente.”

Ugyanakkor Finnországban a nők helyzetére is nagy figyelmet fordítanak.

„Tényleg azt gondolom, hogy a nők helyzete nagyban hozzájárul a boldogságunkhoz. Elég, ha megnézzük a kormányunkat. Női miniszterelnökünk van. 36 éves. Aztán van még négy fontosabb miniszterünk, szintén fiatal nők. Szóval elég nagy a női erő.” – mondta Johanna Ovaska iskolaigazgató és kétgyerekes édesanya.

A finn kormány minden lehetséges módon támogatja az anyákat. A nők 3 év gyereknevelési szabadságot vehetnek ki, és az ingyenes bölcsőde és napközi már 8 hónapos kortól elérhető.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek