KuriózumA Feynman-módszer: 3 lépés, amely segít az információ gyors elsajátításában, bármennyire is...

A Feynman-módszer: 3 lépés, amely segít az információ gyors elsajátításában, bármennyire is bonyolult legyen az

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A fizikai Nobel-díjas Richard Feynman kidolgozott egy olyan algoritmust a tanulásra, amely segít bármilyen téma / terület jobb és gyorsabb megértésében.

„Nem voltam mindig jó tanuló. Úgy gondoltam, hogy ahhoz, hogy valamit megtanulhassunk, sok időt kell ráfordítanunk. Ezután azonban olyan megdöbbentő felfedezésre jutottam, ami az egész életemet megváltoztatta.”

Richard Feynman felismerte a különbséget aközött, hogy mit jelent „tudni valamit”, és mit jelent „tudni valaminek a nevét”, és ez meghozta számára a sikert.

Kifejlesztett egy gyors tanulási formulát, az úgynevezett Feynman-technikát, amely elősegíti bármilyen téma vagy koncepció gyorsabb megértését.

A módszer 3 alapvető lépést igényel:

1. lépés: Magyarázd el úgy, mintha egy gyereket próbálnál tanítani

Fogj egy lapot és írd fel a tetejére a fogalmat, amit meg szeretnél tanulni, alája pedig írd fel mindazt, amit tudsz róla, úgy, mintha egy körülbelül 8 éves gyereknek magyaráznál.

Az emberek többsége általában bonyolult szavakat és szakmai zsargont használ, amikor nem ért valamit. De ezzel csak becsapjuk saját magunkat. Amikor a saját szavaiddal fogalmazol meg valamit, úgy, hogy egy gyermek is megértse, segítesz az agyadnak, hogy a dolgok mélyére hatolhasson, eljusson a lényeges információhoz, és leegyszerűsítse a koncepciót.

2. lépés: Ismétlés

Az előző lépés során valószínűleg félreértésekbe ütköztél, vagy nem volt minden teljesen világos a számodra. Lehet, hogy nem emlékeztél bizonyos információkra, nem értettél meg bizonyos összefüggéseket, vagy nem vetted észre, hogy bizonyos dolgok összefüggenek egymással. Mindez nagyon fontos, mivel ez mutatja meg, hol húzódik a szakértelmed határa. Tulajdonképpen ez az a pont, ahonnan kezdetét veszi a tanulás. Ezért most van itt az ideje, hogy mindent átismételj, újra áttanulmányozz, és meglátod, hogy tűnnek majd el fokozatosan a hézagok.

3. lépés: Rendezz és egyszerűsíts

Most sok jegyzet áll a rendelkezésedre. Fusd át a szöveget, és győződj meg róla, hogy nem maradt ki kulcsfontosságú információ, kifejezés. Ezután fűzd össze az összes rendelkezésedre álló információt. Mondj ki mindent hangosan, és figyeld meg, ha furcsán, vagy bonyolultan hangzik valami, mert ez azt jelenti, hogy ott még csiszolnod kell a tudásodon.

4. lépés (opcionális): Oszd meg a tanultakat

Ha igazán biztos akarsz lenni benne, hogy mindent megértettél, próbáld meg elmagyarázni a témát valaki másnak (lehetőleg valaki olyannak, aki nem jártas az adott területen, vagy egy 8 év körüli gyereknek). A legjobb módja annak, hogy meggyőződj a saját tudásodról az, ha sikerül átadnod a tanult információt valaki másnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek