A fekvőtámaszok számok megmutathatja, hogy milyen rizikód van az szívinfarktusra! 10 alatt ajjaj, 40 felett aggodalomra semmi ok!

Azoknál az aktív életmódot folytató, középkorú férfiaknál, akik képesek 40 fekvőtámaszt kinyomni, jóval alacsonyabb a szív- és keringési betegségek kialakulási esélye, mint azoknál akik erre már nem képesek – állapítja meg egy friss orvostudományi tanulmány.

“A vizsgálati eredményeink azt igazolták, hogy a fekvőtámaszok révén könnyedén meg lehet jósolni, hogy valakit milyen mértékben fenyegethet a szívet és keringést illető betegség, amilyen az infarktus is” – közölte a tanulmány egyik szerzője, Justin Yang, aki a Harvard T.H Chan School of Public Health, Department of Environmental Health intézetének munkatársa.

A tanulmány idén, február 15-én jelent meg, a JAMA Network Open szaklapban.

A szakértők megállapítása szerint a fizikai kondíció sok mindent elárul egy személy egészségi állapotáról. Ez az első olyan tanulmány, amelyben közvetlen kapcsolatot találtak a kivitelezett fekvőtámaszok száma és a szív- és érrendszeri betegségek mértéke között.

A kutatók 2000 és 2010 között 1104 aktív férfi tűzoltót vizsgáltak meg, akiknek átlagéletkora 39,6 év volt, testtömeg indexük meg 28,7. Minden évben orvosi vizsgálatoknak vetették alá a tűzoltókat, majd miután véget ért a 10 éves kutatás, megállapították, hogy azok a férfiak, akik 40 fekvőtámaszt ki tudtak nyomni, 96 százalékban ritkábban szenvedtek valamilyen szív- és érrendszeri betegségben.

“A tanulmány a mozgás, erőnlét fontosságát igazolja, ami az egészségmegőrzést illeti” – közölte Stefanos Kales professzor, aki szintén részt vett a kutatásban.

Szóval, a lényeg az, hogy figyeljünk oda a testünk erőnlétére, iktassuk be az életünkbe a rendszeres mozgást, mert ezáltal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top