KuriózumA fekvőtámaszok számok megmutathatja, hogy milyen rizikód van az szívinfarktusra! 10 alatt...

A fekvőtámaszok számok megmutathatja, hogy milyen rizikód van az szívinfarktusra! 10 alatt ajjaj, 40 felett aggodalomra semmi ok!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Azoknál az aktív életmódot folytató, középkorú férfiaknál, akik képesek 40 fekvőtámaszt kinyomni, jóval alacsonyabb a szív- és keringési betegségek kialakulási esélye, mint azoknál akik erre már nem képesek – állapítja meg egy friss orvostudományi tanulmány.

“A vizsgálati eredményeink azt igazolták, hogy a fekvőtámaszok révén könnyedén meg lehet jósolni, hogy valakit milyen mértékben fenyegethet a szívet és keringést illető betegség, amilyen az infarktus is” – közölte a tanulmány egyik szerzője, Justin Yang, aki a Harvard T.H Chan School of Public Health, Department of Environmental Health intézetének munkatársa.

A tanulmány idén, február 15-én jelent meg, a JAMA Network Open szaklapban.

A szakértők megállapítása szerint a fizikai kondíció sok mindent elárul egy személy egészségi állapotáról. Ez az első olyan tanulmány, amelyben közvetlen kapcsolatot találtak a kivitelezett fekvőtámaszok száma és a szív- és érrendszeri betegségek mértéke között.

A kutatók 2000 és 2010 között 1104 aktív férfi tűzoltót vizsgáltak meg, akiknek átlagéletkora 39,6 év volt, testtömeg indexük meg 28,7. Minden évben orvosi vizsgálatoknak vetették alá a tűzoltókat, majd miután véget ért a 10 éves kutatás, megállapították, hogy azok a férfiak, akik 40 fekvőtámaszt ki tudtak nyomni, 96 százalékban ritkábban szenvedtek valamilyen szív- és érrendszeri betegségben.

“A tanulmány a mozgás, erőnlét fontosságát igazolja, ami az egészségmegőrzést illeti” – közölte Stefanos Kales professzor, aki szintén részt vett a kutatásban.

Szóval, a lényeg az, hogy figyeljünk oda a testünk erőnlétére, iktassuk be az életünkbe a rendszeres mozgást, mert ezáltal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek