HolotropikumA cukornak köszönhetően megszületik, növekedik és dagadtra hízik a rákos sejt

A cukornak köszönhetően megszületik, növekedik és dagadtra hízik a rákos sejt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Megszületik, növekedik és dagadtra hízik a rákos sejt. Úgy tűnik a cukor ehhez a titkos recept!

Az már régóta köztudott tény, hogy a cukorban gazdag étrend komoly egészségügyi problémákat okoz, gondoljunk csak a cukorbetegségre vagy az elhízásra. Azt már tudjuk, hogy a cukorfogyasztás azonnal hatással van az inzulinszintünkre, amely krónikus betegséget is eredményezhet, de a cukor képes közvetlenül rákot okozni??

Míg kutatók tucatjai próbálják megérteni a cukor és a rák közötti kapcsolatot, addig mi maradjunk annál, hogy a cukor-csökkentett étrenddel rengeteget tehetünk az egészségünkért. De ha már belebonyolódtunk a témába vegyünk számba pár érdekes tényt, amelyek segítenek megérteni, hogy a cukor hogyan is képes rákos sejteket létrehozni.

Ezt már olvastad? 7 dolog, amit akkor tanultam meg, amikor egy hónapig lemondtam a cukorról

Hogyan növekedik a rosszindulatú daganat?

Szervezetünk egészséges sejtjei a DNS-ben kódoltak szerint növekednek és szaporodnak. A rákos sejt viszont génmutáció során jön létre, és ez a génmutáció érinthet akár egy darab sejtet, vagy akár egy egész csoportnyi sejtet is.

Amint egy sejt átesik a mutáción, az amúgy jól működő programozottsága hibássá válik és neki kezd fékezhetetlenül osztódni, tumornak nevezett csomókat létrehozva. A tumor növekedésével egyre több és több vérellátásra van szüksége, ezért olyan jeleket küld, ami véredényképzésre készteti a szervezetet, ami azért veszélyes, mert ha egyszer képessé válik stimulálni a vérerek növekedését a tumor növekedése rohamosa felgyorsul.

A rákos sejteknek, csakúgy, mint az egészségeseknek is oxigénre és tápanyagokra van szükségük a fejlődéshez. A glükóz az egyik olyan tápanyag, amit a szervezet előszeretettel használ fel sejtjei táplálására, legyen szó akár egészséges vagy rákos sejtekről.

Ezt már olvastad? A daganatos betegségek 9 fontos tünete, amelyekre mindenkinek oda kell figyelnie!

De akkor a cukor tényleg táplálja a rákos sejteket?

Dióhéjban a válasz az, hogy igen, hiszen ahogyan már említettük minden típusú sejt táplálékául szolgál. Ám itt is a mérték a kulcsszó!

A túlzásba vitt cukorfogyasztás olyan környezetet teremt a rákos sejtek számára, ami kedvező a továbbszaporodásuknak. Tudósok kimutatták, hogy főleg a cukor által okozta megnövekedett inzulinszint gyakorolja a legnagyobb hatást a rákos sejtek fejlődésére. Mindezek mellett, ha még azt is számba vesszük, hogy az elhízás, a már kialakult diabétesz és a krónikus túlevés is kedvez a rákos sejteknek, akkor kijelenthetjük, a cukor igenis okozhatja a rákos sejtek kialakulását.

Ezt már olvastad? Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát

De mit tehetünk?

1. Mindenek előtt az egészséges és kiegyensúlyozott étrendre kell odafigyelni

Zöldségben és gyümölcsben gazdag étrendet kövessünk, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ne fogyasszunk hozzáadott cukrot tartalmazó italokat, és ha tehetjük használjunk természetes édesítőszereket, amellyel kiválthatjuk a cukrot.

2. Cukorból csak annyit, amennyi szükséges

Nők esetében ez kb. napi 25 g, míg férfiaknál napi 37 g ajánlott. Ez körülbelül 100, illetve 150 kalóriát jelent naponta. Sajnos az emberek többsége ennek a mennyiségnek a dupláját is elfogyasztja nap mint nap.

3. Külön figyelj oda a rejtett cukrokra

Fruktóz, laktóz, szacharóz, maltóz, glükóz, dextróz – ezeket mind megtalálhatod feltüntetve az adott termék összetevőinek listájában. Ha szeretnél ezek helyett egy sokkal természetesebb alternatívát, akkor kiválthatod melasszal, agavé nektárral, mézzel vagy akár juharsziruppal is.

4. Mozogj többet

Rendszeres mozgással csökkenthető az inzulinrezisztencia. Akármilyen kevés mozgással is már többet tehetsz egészségedért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek