HolotropikumA csecsemő életébe is kerülhet, ha ezeket a zöldségpüréket adod neki!

A csecsemő életébe is kerülhet, ha ezeket a zöldségpüréket adod neki!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A csecsemő gyomor-bélrendszere születéskor még nagyon éretlen, és számára a legideálisabb táplálékforrás, amit legjobban képes megemészteni az anyatej. A csecsemő növekedése során a bélrendszer beérik, a bélbolyhok és enzimrendszerek jelentős változásokon mennek át, amelyek folyamatosan megteremtik a feltételét a folyékony és fél szilárd táplálékok bevezetésének.

szaj-koruli-cianotikus-elvaltozas

A gyakorlatban a minden egyes anyuka másként áll ehhez a kérdéshez, van, aki a nagykönyv szerint mindent pontosan a gyermekgyógyászok ajánlása szerint csinál, vannak anyukák, akik meg a csecsemő igényeihez alkalmazkodva, türelmesen kezdik el a pépes táplálék bevezetését.

Mivel minden csecsemő más és minden anyuka egyedi módon neveli kis csemetéjét nehéz ebben a témában közös nevezőre jutni. Azonban fontos tudni, hogy van 1-2 olyan aranyszabály, amit be kell tartani, mert a felelőtlenül bevezetett zöldségek és leveles növények súlyosan befolyásolhatják a csecsemő egészségi állapotát.

Egy előző bejegyzésünkben már részletes tájékoztatót adtunk a pépes ételek bevezetéséről és azok mikéntjéről a pediáter szakorvosok ajánlásai alapján, azonban most arra hívjuk fel a figyelmet, hogy mit ne adjunk a csecsemőnek.

A napokban került kórházba súlyos életveszélyes állapotban egy csecsemő a céklapüré miatt, ami nagy visszhangot keltett a magyar médiában is.

Most megtudhatod, hogy, melyek azok a zöldségek amelyek veszélybe sodorhatják a csecsemő életét és hogy miért károsak az egészségre.

Egyes leveles növények (saláta, spenót) és zöldségek, mint a cékla, sárgarépa, zeller nagymértékben képesek felszívni a talajból az ott lévő nitrátokat. Sajnálatos módon a talajok és vizek egészsége, is egyre rosszabb és a vegyszerek, műtrágyák miatt azok nitrát tartalma jelentősen növekedett az elmúlt évtizedekben. Ennek köszönhetően ezekben a talajokban termesztett zöldségek és növények nitrát tartalma is értelemszerűen magas. (Egy újabb ok, hogy miért ragaszkodjunk a bió termékekhez). Ezen zöldségek elfogyasztása a felnőtt emberi szervezet számára igaz, hogy egy plusz megterhelést jelenthetnek, de a belekben lévő enzimek által sikerül kiküszöbölni a nitrátokat.

A csecsemők bélrendszere mivel 12 hónapos korig ilyen szempontból éretlen, ezért a zöldségpürével bejutó nitrátokat nem tudják semlegesíteni. A gondot nem maga a nitrát, hanem az abból képződő nitritek okozzák. A nitritek a vér oxigénszállító képességét befolyásolják és methemoglobinémiának nevezett elváltozást okoznak. Így a sejtek nem kapnak megfelelő oxigénellátást és “fulladozni” kezdenek. Ez klinikailag légszomjban és cianózisban (a bőr kékes-lilás elszíneződésében) nyilvánul meg. Maximális sürgősségi állapot, hiszen, ha nem kap a kisbaba elsősegélyt, akkor ez az életébe is kerülhet.

A pár napja történt mérgezés során a kisbaba vérében a nitrát szint olyan magas volt, hogy közel volt az életveszélyes állapothoz, ha a szakorvosi beavatkozás nem történt volna meg.

A legtöbb hazai sajtóforrás csak „mérgező cékla”, “céklamérgezés” címmel illeti a történteket, azonban nagyon tisztán és szakszerűen kaptunk választ a történtekre a FEM3 reggeli műsorában, ahol Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője és Jordán László elnökhelyettestől megtudhattuk, hogy nem a cékla vagy az őstermelő a felelős (amint ezt az egyes sajtóforrások hangsúlyozták), hanem a nem megfelelő módon bevezetett táplálék a kisbaba étrendjébe.

NITRÁT TARTALOM MG/KGZÖLDSÉGEK
1000 mg/kg-nál nagyobb NITRÁT tartalomCékla, spenót, saláta, zeller
100-1000mg/kg közötti NITRÁT tartalomRépa, káposzta, burgonya, padlizsán, zöldbab
100mg/kg alatti NITRÁT tartalomParadicsom, paprika, spárga, hagyma, friss gyümölcsök (málna, szamóca, ribizli, cseresznye)

Még egyszer hangsúlyoznánk, hogy mivel a forgalomban lévő cékla, zeller, sárgarépa, saláta, spenót nitrát tartalma nem ellenőrzött, ezért 12 hónapos kor alatt ezekből a zöldségekből készült pürék adása nem ajánlott.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek