KuriózumA brit királyi család protokollszakértője szerint ezek azok a dolgok, melyet gyermekünknek...

A brit királyi család protokollszakértője szerint ezek azok a dolgok, melyet gyermekünknek 10 éves kora előtt meg kell tanítanunk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legtöbb újdonsült szülő vallja, hogy az alapillemtan megtanítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy csemetéjükből kedves, illedelmes fiatal váljon. És ez teljesen helyénvaló is, viszont az alapillemtan nem csak a „köszönöm” és a „kérem” fogalmában merül ki, hanem még számos olyan íratlan szabályban, melyet jobb ha még az előtt megtanítunk gyermekünknek, mielőtt betöltené életének 10-ik évét.

A brit királyi család protokollszakértője szerint ezek azok a dolgok, melyet gyermekünknek 10 éves kora előtt meg kell tanítanunk!

A brit királyi család etikett és protokoll szakértője, Myka Meier szerint „Az etikett igazi értelme abban rejlik, hogy mindig tisztelettel és kedvességgel forduljunk azok felé, akik körülvesznek bennünket, legyen szó akár emberekről, állatokról vagy csak egyszerűen a környezetünkről.”

Myka tanítja a királyi család apraja-nagyját mindarra, amit egy uralkodói családból származó személynek tudnia kell. Ő foglalkozik a legkisebbekkel is, György herceg és Sarolta hercegnő is tőle sajátítja el a királyi lét minden csínját.

„Ha már gyermekkorban elkezdjük rávezetni őket, hogy mit illik és mit nem, nagyobb korukban sokkal könnyebben azonosulni fognak az etikett szabályaival. Kiskorban leginkább a kedvességre, az alap illemekre, a mások iránti tiszteletre kell rávezetnünk a kicsiket, mindezt úgy, hogy az önbizalmukra is nagy hangsúlyt fektetünk.”

Myka kiemelte, hogy az egyik legnagyobb hiba a gyerekeknél az evőeszközök helytelen használata. Mindemellett ha azt szeretnénk, hogy csemeténk nagyon jólnevelt legyen, a szalvéta helyes használatára is meg kell tanítsuk, ugyanis nem mindegy, hogy a gyerek maszatosan ül az asztal mellett vagy sem. Myka, az arisztokrácia legfiatalabb tagjainak azt is megtanítja, hogy milyen testtartás megengedett az asztal mellett: teli szájjal nem beszélünk, nem könyökölünk fel az asztalra, nem kritizáljuk az ételt és mindig megköszönjük, ha valaki letesz elénk valamit.

Az étkezés etikettje mellett Myka azt is hangsúlyozza, hogy a gyereknek el kell sajátítania a társalgás alapelveit is, tehát tudnia kell, hogy ha valaki beszél, azt nem szakítjuk félbe, csak akkor tegezzen egy felnőttet, ha az engedélyt adott rá.

A kopogtatás fontosságára is felhívja a szakértő a figyelmet, mert a gyerekek hajlamosak hirtelen berontani valahova anélkül, hogy jeleznék a bent lévőknek ezen szándékukat.

Ha ezek az egyszerű, ám mérhetetlenül fontos szabályok minél hamarabb tudatosulnak egy gyerekben, akkor a későbbiekben sokkal jobban tud majd szocializálódni, beilleszkedni egy idegen környezetbe és könnyebben megtalálja a közös hangot másokkal. Myka szerint sosem lehet túl korai elkezdeni rávezetni a gyerekeket ezekre a dolgokra, György herceget és Charlotte hercegnőt már azóta tanítja minderre, mióta elég nagyok lettek ahhoz, hogy az ebédlőasztalnál foglaljanak helyet.

20 illemszabály, melyet még a gyerek 10 éves kora előtt el kell sajátítson:

1. Hogyan fogja helyesen az evőeszközöket.
2. Hogyan törüljön a szalvétával helyesen szájat.
3. Sose rágjon nyitott szájjal.
4. Hogyan üljön az asztalnál.
5. Sose könyököljön fel az asztalra.
6. Tudnia kell mikor mondjon köszönetet.
7. A testbeszéde barátságos legyen.
8. Sose kommentálja mások megjelenését, hacsak az nem bók.
9. Ne mutogasson ujjal.
10. Ne szakítsa félbe a felnőtteket beszéd közben.
11. Hogyan mutassa be helyesen önmagát másoknak.
12. Ne szólítsa az embereket a keresztnevükön mindaddig, míg azok engedélyt nem adtak erre.
13. Mindig kopogjon, mielőtt belépne valahova.
14. Hogyan beszélgessen telefonon keresztül
15. Hogyan tartsa a szemkontaktust másokkal.
16. Ha prüsszög, mindig tartsa kezét a szája elé.
17. Hogyan válogassa meg ruháit az alkalomhoz illően.
18. Milyen társaságban milyen nyelvezetet használhat.
19. Hogyan kezdeményezzen kapcsolatot másokkal.
20. Sose hagyjon egy beszélgetés során valakit magára.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek