Parlagon rohadnak a gyümölcsök és zöldségek Angliában, miután a Brexit korlátozta a külföldi idénymunkások munkavállalását. A szabad munkaerő korlátozásának pusztító hatása van a szigetországban – mondta az Euronews-nak több gazda.

A Brexit pusztító hatása: az Egyesült Királyság zöldségei és gyümölcsei elrohadnak, mert nincs aki leszedje őket!

Az Anglia déli partvidékén lévő Barfoots of Botley mezőgazdasági vállalat képviselői szerint 750.000 tök rohad a földön, mert nincs aki betakarítsa. Hozzátették, hogy ha nem változik semmi, akkor sajnos meg kell hozzák a legnehezebb döntést.

A szabad közlekedés korlátozása “pusztító” hatással volt, mondta Julian Marks, a cég vezérigazgatója.

“De ez nem csak a mezőgazdaságban és a kertészetben van így, hanem szinte minden olyan ágazatban probléma van, ahol évek óta külföldi vendégmunkások dolgoztak” – teszi hozzá.

Marks szerint a munkaerőhiány következménye, hogy a vállalat nehezen tud megfelelni a szupermarketek követelményeinek, sőt, az is megtörténhet, hogy az áruházláncok polcai üresen maradnak.

“Tragikus” és “demoralizáló” volt látni, hogy ennyi zöldséget csak így elpazarolunk, és sajnos úgy tűnik, a helyzet nem javul.

Mark Knight, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb farmjának számító Tangmere Airfield Nurseries műszaki vezetője szerint sokként érte a nagyszámú migránsok hiánya, akik már nem jöhetnek többé az Egyesült Királyságba dolgozni. A gazdaság vezérigazgatója, Gerrard Vonk elmondása szerint 33 éve támaszkodnak a kelet-európai szezonális betakarítókra.

A Brexit óta “több az akadály, nagyobb a bürokrácia és sokkal nehezebben tudnak idejönni dolgozni.”

Vonk elmondása szerint 72 munkással kevesebb van, mint tavaly, és ez nagyon megérződik a betakarításban.

Knight és Vonk is úgy vélik, hogy ennek fő oka a Brexit, és nem a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások. Szerintük az európaiak már nem érzik magukat otthon az Egyesült Királyságban, és sürgetik a kormányt, hogy indítson kommunikációs kampányt, hogy visszahívja őket. Boris Johnson kormánya arra buzdítja a briteket, hogy segítsenek a termés betakarításában.

A “Pick for Britain” nevű kampány arra ösztönözte a járvány miatt munkanélkülivé vált embereket, hogy pótolják a külföldi munkavállalókat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.