Egy 28 éves, és egy 29 éves olasz hegymászónő július első hétvégéjén vesztette életét a Rosa-hegyen, megfagytak, miután hóviharba kerültek és nem találtak menedéket. A két hegymászó nővel egy férfi is volt, viszont neki azon túl, hogy a keze megfagyott, semmi más baja nem lett.

A barátság örök: összeölelkezve fagytak meg a hegyekben: "Visszatérünk a hegyek öleléséhez"

A 29 éves Martina Svilpo (Crevoladossola) és a 28 éves Paola Viscardi (Trontano) 4150 méteren, a Vincent-piramisok alatti hegyen rekedt, megpróbáltak segítséget kérni, de mindhiába.

A fiatal nők kísérője a 27 éves Valerio Zolla volt, aki bár súlyos fagyási sérüléseket szenvedett, életben volt, amikor a mentők a helyszínre érkeztek.

A rossz időjárási viszonyok ellenére egy szombat délután indultak útnak, hogy megmásszák a Rosa-hegyet, azonban, amikor lefelé ereszkedtek, a bizonytalan látási viszonyok miatt eltévedtek az úton, és fennakadtak egy gleccseren. Egy erős hóvihar tört ki, melynek következtében a legalacsonyabb pontokon is mínusz 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A hegymászók riasztották a hegyimentőket, de a rossz időjárási viszonyok miatt sajnos nem kezdődött el idejében a mentés. Amikor rájuk találtak sajnos már csak a férfi volt életben.

Zollát egy svájci kórházba szállították, majd mikor stabilizálódott az állapota, elmondta a mentőknek, hogy “a hóvihar szinte pillanatok alatt alakult ki, az éles szél miatt levegőt is alig kaptak. Levettem a kesztyűm, és odaadtam az egyik lánynak, de nem sok haszna volt”.

Sírig tartó barátság

A lányok gyerekkoruk óta a legjobb barátnők voltak, ráadásul mindketten szenvedélyesen imádták a hegyeket. A közösségi hálón az összes fontosabb csúcstámadásukról, a Dolomitokról, Lavaredoról, az Alpokról vannak fényképek.

“Amikor a természet úgy dönt, hogy csak neked, az egyetlen nézőnek emeli fel a függönyt, akkor csak sírni lehet a meghatódottságtól” – írta Martina egy Facebook-bejegyzésében.

“Visszatérünk a hegyek öleléséhez” – írta Paola a korlátozások után, amikor újra szabadon, korlátozások nélkül mászhattak.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.