KuriózumA 29 éves férfi mostanra már magasabb, mint néhány lakóház a környéken,...

A 29 éves férfi mostanra már magasabb, mint néhány lakóház a környéken, ahol él

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 29 éves Sulemana Abdul Samednek egy ghánai kórház orvosai azt mondták, hogy valószínűleg elérte a 2,89 méteres magasságot, ami a világ legmagasabb emberévé tenné a férfit.

A hivatalos rekordot jelenleg a Törökországban élő, 40 éves, 2,51 méter magas Sultan Kösen tartja. Az egyetlen probléma csak az volt, hogy a ghánai kórház dolgozói nem tudták pontosan megmérni Samed magasságát, mivel nem volt hozzá megfelelő mérőeszközük.

Sulemana Abdul Samed, akinél néhány éve gigantizmust diagnosztizáltak, gyakran jár rutin orvosi vizsgálatokra, de egy nap az egyik ápolónő közölte vele, hogy magasabb, mint a mérőléc felső határa, ezért nem is tudtak pontos mérést végezni. A férfi nem lepődött meg különösebben, mert soha nem állt meg a növekedésben, de a kórházi személyzetet megdöbbentette a szokatlan eset.

A 29 éves férfi mostanra már magasabb, mint néhány lakóház a környéken, ahol él
Fotó: BBC

A BBC egyik riportere is elutazott Ghánába, hogy ellenőrizze, valóban megdőlt-e a világrekord, és Samed lett-e a világ legmagasabb embere.

Találkoztak, és kerestek egy falat, ahol bejelölhették a férfi magasságát. A probléma csak az volt, hogy Samed magasabb volt, mint a legtöbb épület a környéken, de végül sikerült találniuk egy elég magasa falat, ami megfelelt a célnak.

Samed lehúzta a cipőjét, az egyik szomszédja pedig felállt egy székre, hogy felérje, és bejelölte a magasságát a falon. A mérésből kiderült, hogy mégsem dőlt meg a világrekord, Sulemana Abdul Samed „csak” 2,23 méter magas.

A 29 éves férfi mostanra már magasabb, mint néhány lakóház a környéken, ahol él
Fotó: BBC

Samedet nem keserítette el különösebben, hogy nem lehet rekorder, de azt mondja, még nincs kizárva, hogy egyszer ő is eléri a 2 méter 50 centi magasságot. „Még mindig növekszem. Ha 3-4 hónapig nem látsz, aztán találkozol velem, akkor rájössz, hogy magasabb lettem” – mondta.

Samed látványos növekedése 22 éves korában vált egyértelművé, akkoriban az ország fővárosában, Accrában élt, és egy mészárszékben dolgozott, de az volt az álma, hogy megszerzi a jogosítványt, és sofőr lesz. Ekkoriban vált nyilvánvalóvá, hogy rendellenesen növekszik. Hamarosan gerincferdülést állapítottak meg nála, ami a Marfan-szindróma egyik jellegzetes tünete az abnormálisan hosszú végtagok és a szívproblémák mellett.

Az orvosok azt is megállapították, hogy agyműtétre lenne szüksége, hogy megállítsák a növekedésben, de az egészségbiztosítás nem fedezné ezt a beavatkozást, és a férfinak nincs pénze rá. Már így is nehézséget okoz neki, hogy összegyűjtsön körülbelül 50 dollárt minden egyes kórházi látogatás alkalmával.

Az egészségügyi problémák végül arra késztették, hogy lemondjon az álmáról, és hazaköltözzön szülőfalujába. „Azt terveztem, hogy megszerzem a jogosítványt, de még akkor sem tudom tartani a kormányt, ha teljesen hátraengedem az ülést. Nem tudom kinyújtani a lábamat, mert a térdem nekiütközik a kormánynak” – magyarázta.

Azt is elmondta, hogy korábban focizni is szeretett, de erről is le kellett mondania, mert ma már rövid távokat sem képes megtenni. Ami a jövőbeli terveit illeti, szeretne megházasodni és családot alapítani, de előbb az egészségügyi problémáira akar koncentrálni, és megpróbálja összegyűjteni a pénzt a szükséges műtétre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek