9 trükk, amivel a supermarketek arra ‘biztatnak’, hogy többet vásárolj

A legtöbb ember szeret hipermarketekben vásárolni, még akkor is, ha ezt nem hajlandó beismerni. Mert minden megtalálható egy helyen, széles a kínálat, olcsóbbak egyes termékek, és még a gyerekek is élvezik. Vannak olyanok is, akik messziről elkerülik a nagy bevásárlóközpontokat, mondván nem vásárolnak a multitól, mert az csak külföldi, silány minőségű terméket árusít, átvágja a hazai termelőket. Mindkét tábornak megvan a maga igaza, és mindkét tábor képviselői találkoztak már azokkal a trükkökkel, amelyekkel a hipermarketek élnek, hogy pénzköltésre buzdítsák a betérő vásárlókat.

supermarket-7

Mindannyian jártunk már úgy, hogy csak kenyeret, tejet és pár banánt szerettünk volna vásárolni, mégis mire a fizetésre került sor, azon kaptuk magunkat, hogy csupa felesleges dologgal van tele a kosarunk. A Gallup 2012-es felmérése szerint az amerikai családok hetente átlagosan 151 dollárt költenek élelmiszerre, ám a megvásárolt termékek 60 százaléka nem szerepelt előzetesen a bevásárló listájukon.

Az alábbiakban kilenc olyan hipermarketek által alkalmazott trükkről lesz szó, amellyel a minél nagyobb költekezésre akarnak rávenni bennünket.

  • A zöldségek és a gyümölcsök mindig szépen el vannak helyezve, és a feléjük elhelyezett tükröknek, meg a világításnak köszönhetően ragyogva kínálják magukat. Az emberek vonzódnak a fényes, csillogó dolgokhoz, függetlenül, hogy autóról, hajról, vagy egy briliánsról van szó. Az áruházak ezt a pszichológiai jellemzőt használják ki, amikor vízzel locsolják a zöldségeket és gyümölcsöket, hisz így még jobban ragyognak a világításnak és a tükröknek köszönhetően.
  • A hipermarket megtervezése: sokan nem tudatosítják ezt, de a bevásárlóközpontok roskadásig megtöltött pultjai, az utcácskák jól átgondolt, precíz tervezés eredményei. A tulajdonosok által választott útvonal természetesen a számukra legelőnyösebb, hisz az öntudatlan vásárló azt gondolja, hogy így a legegyszerűbb eligazodni a boltban, és észre sem veszi, hogy az egész felületet bejárta, valamint olyan dolgokat is leemelt a polcról, amelyeket megkívánt.

gyumolcsok

  • A bevásárlókocsik háromszor nagyobbak, mint voltak: a bevásárló kocsi 1938-as feltalálása forradalmasította a kereskedelmet. Annyira elengedhetetlen tartozékká vált, hogy még azok is önkéntelenül igénybe veszik, akik nem akarnak sok mindent vásárolni. Célja az volt, hogy megkönnyítse a termékek szállítását és a sorok közötti közlekedést, ám napjainkra megháromszorozódott a mérete. Statisztikák igazolják, hogy amikor duplájára nőtt a bevásárlókocsi, a vásárlók átlag 40 százalékkal költöttek többet. Ezért, ha spórolni szeretnénk, jobban tesszük, ha kosarat viszünk magunkkal, már ha van.
  • Hosszú és tömött sorok: bizonyára megfigyelték, hogy sok hipermarketben csúcsidőben sincs nyitva mindegyik kassza, hiába kígyóznak hosszú sorok. Az ok egyszerű: a tízpercnél is hosszabb várakozás közben alkalmunk nyílik bámészkodni a külön az erre a célra felállított standok előtt, és egy-két apróságot még beleteszünk a kocsiba. Időközben eszünkbe jut, hogy elfelejtettük a tejet, vagy a tojást, és mivel van időnk, visszaszaladunk értük. Útközben biztosan meglátunk még valamit, amit szintén leemelünk a polcról.
  • A tejtermékek mindig hátul találhatók: Amerikában a tejtermékek a legkeresettebbek, ezért azokat a hátul helyezik el, ezért a vásárló kénytelen az egész hipermarketet bejárni. A módszert Európában is átvették. A kevésbé fontos tejtermékek ugyan előrébb találhatók, ám ezekre nem mindig van szükségünk, de ha előttük megyünk el, bizonyára beteszünk egy-kettőt a kosarunkba.

supermarket-6

  • A termékek szemmagasságba helyezik el: a drágább termékeket közvetlenül a szemünk elé helyezik, míg az olcsóbb termékek vagy magasabban, vagy alacsonyabban találhatók. Kivételt a gyerekeknek szánt termékek képezik, amelyeket a gyerekek szemmagasságában helyezik el. Sok beszállító vagyonokat fizet azért a hipermarketeknek, hogy termékeik stratégiailag optimális helyre kerüljenek.
  • A különleges ajánlatok: szinte minden héten valamilyen különleges ajánlattal várják az áruházak a vásárlókat. A sorok külön erre a célra fenntartott pultok is, ahol nagy, sárga betűkkel hirdetik, hogy akció. Nagy-Britanniában 52 százalékkal több energiaitalt adnak el, amikor ilyen akciók vannak, és az alkoholos termékek is 46 százalékkal jobb eladási arányt produkáltak.
  • Színek és boldogság: amikor belépünk egy bevásárlóközpontba, mintha a csodák palotájába lennénk. Minden csupa fény és ragyogás, kellemes légkör uralkodik, a teret növények díszítik, vízcsobogás hallható, péksütemények illata terjed a levegőben, és pillanatok alatt megéhezünk, megszomjazunk.
  • Ingyen kóstoló: legtöbbször csinos lányok szépen mosolyogva tálcán kínálnak különböző élelmiszereket, amelyeket ingyen megkóstolhatunk, sőt, többet is vehetünk belőlük. Kutatások szerint a legjobb módja a vásárló meggyőzésének, ha előbb megengedjük neki, hogy megkóstolja azt. Ezért a termelők szintén súlyos összegeket fizetnek, hogy az ő termékeiket kínálják a hipermarketekben. Szociálpszichológiai jellemző, hogy az ember, amikor egy apró szívességet kap, rögtön úgy érzi, hogy viszonoznia kell azt valamilyen módon. És mi mást is tehetne egy hipermarketben viszonzásképpen? Hát vásárol.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top