7 egészségügyi probléma, amiről a testszőrzeted árulkodik

A testszőrzeted többet elárul az egészségedről, mint azt gondolnád!

7 egészségügyi probléma, amiről a testszőrzeted árulkodik

Minden, a testet borító szőrzetnek, legyen az a fejen, a háton, vagy a lábakon, meghatározott funkciója van. Őseinkhez képest ma már jóval kevesebb testszőrzettel rendelkezünk, ez is bizonyítja, hogy az evolúciós fejlődés mennyire képes megváltoztatni az ember külsejét.

Most lássuk, milyen egészségügyi problémákról árulkodik a testszőrzet.

1. Hormonális egyensúlyzavar

Margaret E. Wierman, a University of Colorado Medical Center endokrinológus-professzora szerint a megemelkedett tesztoszteronszintnek köszönhetően több szőr alakul ki a testen, főként a köldök feletti hasrészen, a mellkason, valamint a hát felső felén.

Ez a férfiak esetében nem probléma, ha viszont a nőket érinti, akkor azt az orvostudomány hirsutizmusnak, azaz egy olyan, fokozott szőrnövekedést jelölő kóros állapotnak nevez, ami a nőkre jellemző. Ha tehát egy hölgy esetében a mellbimbók körül 2-4 szőrszál is megjelenik, akkor az már bizonyos szintű hormonális zavarra utaló jel.

2. Autoimmun problémák

Ilyen probléma lehet az alopecia areata, azaz a foltos hajhullás, ami mögött valamilyen immunbetegség állhat, de a konkrét ok ismeretlen, sok esetben a tartós stressz okozza. Azonban a megfigyelések szerint gyógyszeres kezelés nélkül idővel visszanő a haj, ezért a probléma inkább esztétikai jellegű.

3. Pajzsmirigy problémák

Ha túl sok, vagy túl kevés hormont termelnek a pajzsmirigyek, akkor annak látható következményei lesznek. Elhullhat a haj egy része, fáradtság, depresszió, elhízás következhet be. Ezért, ha ilyen tüneteket tapasztalsz magadon, érdemes orvoshoz fordulnod, aki gyógyszeres kezeléssel beállítja a pajzsmirigyek helyes működését.

4. Vashiány

A vashiány többféle egészségügyi zavart okozhat, amelyek között lehet a hajhullás is. Elsősorban azon nőknek van szükségük vasra, akik havonta, a menstruáció révén vért és ezáltal vasat veszítenek. Ha valakinél vashiány alakul ki, akkor gyengének érzi magát, és nehezen tud lélegezni. A problémával orvoshoz kell fordulni, aki felírja majd a vaspótló gyógyszerek szedését.

Ezt már olvastad? 10 tünet, amiből könnyen felismerheted a vashiány okozta vérszegénységet

5. Genetikai hajlandóság

A gének nagyban meghatározzák, hogy kinek milyen mértékben fogja szőr borítani a testét. Az ázsiai emberek kevésbé szőrösek, összehasonlítva például a hispán népekhez, vagy a közel-keleten élőkhöz. Sőt, a szőrös testért az X-kromoszóma felel, ami azt jelenti, hogy ha az anya családjában több kopaszodással küzdő rokon élt, akkor nagyobb az esélye, hogy később az utódoknak is hasonló gondokkal kell szembenézniük.

6. Krónikus stressz

A magas stresszint is okozhat hajhullást. A helyzetet még ronthatja, hogy egyesek a stressz levezetésére elkezdik tépkedni a hajukat, ami fokozódhat, ha még depresszió, elszigeteltség-érzés is felüti a fejét az adott egyénnél. Ilyenkor mindenképpen érdemes pszichoterapeuta segítségét kérni.

7. Súlyos betegségek

Sajnos, a rosszindulatú daganatos betegségek miatt is jelentkezhet hajhullás, főként azok esetében, akik számára az orvosok kemoterápiás kezelést írtak elő.

Ezt már olvastad? A kemoterápia 14 mellékhatása, amiről csak ritkán esik szó!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top