Holotropikum10 tünet, amiből könnyen felismerheted a vashiány okozta vérszegénységet

10 tünet, amiből könnyen felismerheted a vashiány okozta vérszegénységet

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy a vashiány okozta vérszegénység tulajdonképpen nem más, mint a szervezetünkben lévő vörös vértestek számának a csökkenése. A vashiány tulajdonképpen megakadályozza az szervezetet a hemoglobin termelésében, melyek létfontosságúak a vörösvértestek számára, hiszen általuk tudják eljuttatni az oxigént a sejtekig.

10 tünet, amiből könnyen felismerheted a vashiány okozta vérszegénységet

Vérszegénységre azok az emberek hajlamosak, akik kevés vörös húst fogyasztanak, tehát a vegánok és a vegetáriánusok fokozottan veszélyeztetettek.

Ha nemek szerint nézzük, a nők fokozottabban ki vannak téve a vashiányos állapot veszélyének, mivel a menstruációs időszak alatt jelentős mennyiségű vért veszítenek.

A terhes nők esetében is előfordul, mivel saját maguk táplálása mellett a magzatot is táplálni kell. A vérszegénység még előfordulhat a gyakran végzett önkéntes véradók esetében is.

A vashiány okozta vérszegénység néhány tünete:

1. Gyengeség és krónikus fáradtság – Ha egy kiadó pihenést követően fáradtnak és gyengének érezzük magunkat és ez az érzet jelen van az izmainkban, megtörténhet, hogy vashiányban szenvedünk.

2. A visszatérő fejfájás vagy hirtelen felállás esetén történő szédülés szinten egy jel lehet számunkra. Mivel oxigén hiányos állapotban vagyunk, a hirtelen történő felállás esetén még kevesebb oxigén jut el az agyunkig, és ez okozza a szédülést.

3. Ha röviden és nehézkesen vesszük a levegőt a mindennapi tevékenységeink során, szintén vérszegénységre utalhat. Ez esetben javasolt a kardió edzések végzése.

4. Hogyha gyakran előfordul különböző gyulladás a szervezetünkben, szintén vérszegénységre utaló jel lehet, mivel a csökkent hemoglobin szint teret enged a gyulladásoknak.

5. A hideg kezek és lábak szintén tünetei lehetnek a vérszegénységnek.

6. Egy másik tünete a vérszegény állapotnak a puha, töredezett körmök jelenléte.

7. A gyors szívverés szintén a tünetek közt található, mivel a szív a felgyorsult mozgása által próbál minél több oxigént eljuttatni az agyhoz.

8. Ha étvágyunkat egyre inkább a szervezetünkre káros táplálékkal tudjuk enyhíteni, szintén jele lehet a vérszegény állapotunknak. Testünk azt jelzi, hogy hiányzik számára néhány létfontosságú tápanyag az optimális működéshez.

9. A mellkasi fájdalom szintén jele lehet a vérszegénységnek, de ez esetben menjünk minél hamarabb orvoshoz, hiszen akár szívelégtelenségre utaló jel is lehet.

10. Ha lábunkban folytonos bizsergést, nyugtalanító érzést tapasztalunk, szintén forduljunk orvoshoz, mert vashiányosak lehetünk.

Hogy megelőzzük a vérszegénység kialakulását, szükséges egy kiegyensúlyozott táplálkozást folytatnunk. Olyan élelmiszereket részesítsünk előnyben, melyeknek köztudottan nagy a vastartalmúk, mint a vörös húsok, saláta, zöldségek, tojás, hal, kegyér és tejtermékek.

Persze szedhetünk vaspótló készítményeket is, de ez esetben kérjük ki az orvos tanácsát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek