Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy a vashiány okozta vérszegénység tulajdonképpen nem más, mint a szervezetünkben lévő vörös vértestek számának a csökkenése. A vashiány tulajdonképpen megakadályozza az szervezetet a hemoglobin termelésében, melyek létfontosságúak a vörösvértestek számára, hiszen általuk tudják eljuttatni az oxigént a sejtekig.

10 tünet, amiből könnyen felismerheted a vashiány okozta vérszegénységet

Vérszegénységre azok az emberek hajlamosak, akik kevés vörös húst fogyasztanak, tehát a vegánok és a vegetáriánusok fokozottan veszélyeztetettek.

Ha nemek szerint nézzük, a nők fokozottabban ki vannak téve a vashiányos állapot veszélyének, mivel a menstruációs időszak alatt jelentős mennyiségű vért veszítenek.

A terhes nők esetében is előfordul, mivel saját maguk táplálása mellett a magzatot is táplálni kell. A vérszegénység még előfordulhat a gyakran végzett önkéntes véradók esetében is.

A vashiány okozta vérszegénység néhány tünete:

1. Gyengeség és krónikus fáradtság – Ha egy kiadó pihenést követően fáradtnak és gyengének érezzük magunkat és ez az érzet jelen van az izmainkban, megtörténhet, hogy vashiányban szenvedünk.

2. A visszatérő fejfájás vagy hirtelen felállás esetén történő szédülés szinten egy jel lehet számunkra. Mivel oxigén hiányos állapotban vagyunk, a hirtelen történő felállás esetén még kevesebb oxigén jut el az agyunkig, és ez okozza a szédülést.

3. Ha röviden és nehézkesen vesszük a levegőt a mindennapi tevékenységeink során, szintén vérszegénységre utalhat. Ez esetben javasolt a kardió edzések végzése.

4. Hogyha gyakran előfordul különböző gyulladás a szervezetünkben, szintén vérszegénységre utaló jel lehet, mivel a csökkent hemoglobin szint teret enged a gyulladásoknak.

5. A hideg kezek és lábak szintén tünetei lehetnek a vérszegénységnek.

6. Egy másik tünete a vérszegény állapotnak a puha, töredezett körmök jelenléte.

7. A gyors szívverés szintén a tünetek közt található, mivel a szív a felgyorsult mozgása által próbál minél több oxigént eljuttatni az agyhoz.

8. Ha étvágyunkat egyre inkább a szervezetünkre káros táplálékkal tudjuk enyhíteni, szintén jele lehet a vérszegény állapotunknak. Testünk azt jelzi, hogy hiányzik számára néhány létfontosságú tápanyag az optimális működéshez.

9. A mellkasi fájdalom szintén jele lehet a vérszegénységnek, de ez esetben menjünk minél hamarabb orvoshoz, hiszen akár szívelégtelenségre utaló jel is lehet.

10. Ha lábunkban folytonos bizsergést, nyugtalanító érzést tapasztalunk, szintén forduljunk orvoshoz, mert vashiányosak lehetünk.

Hogy megelőzzük a vérszegénység kialakulását, szükséges egy kiegyensúlyozott táplálkozást folytatnunk. Olyan élelmiszereket részesítsünk előnyben, melyeknek köztudottan nagy a vastartalmúk, mint a vörös húsok, saláta, zöldségek, tojás, hal, kegyér és tejtermékek.

Persze szedhetünk vaspótló készítményeket is, de ez esetben kérjük ki az orvos tanácsát.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.